Novinky - revmatoidní artritida

Grilování šité na míru artritidě

Grilování šité na míru artritidě

Klasické grilované jídlo revmatikům neprospívá. Přesto si tímto v létě oblíbeným způsobem mohou připravit opravdové pochoutky, které nebudou zatěžovat jejich zažívání.

Grilování je milou příležitostí pro setkání s rodinou nebo přáteli. Je ale bohužel spojené také s velkým množstvím lákadel, která svádějí chuťové buňky a testují naši pevnou vůli. Kdo by odolal šťavnatým masům s voňavým bramborovým salátem, hamburgerům nebo opečené uzenině? Jenže podobné menu hodnotí lékaři jako nevhodné i pro zdravého člověka. A co teprve pro revmatika? Ani s touto diagnózou se ale s grilováním loučit nemusíte. 

Zdravé předkrmy

Ještě než se nahřeje gril, už nás lákají chipsy, chlebíčky a jednohubky. Co servírovat místo nich? Opečte plátky dobrého chleba. Přikusovat ho můžete k lehkému zeleninovému salátu nebo ho můžete natřít domácími pomazánkami. Nemáte v této oblasti dostatek fantazie? Pečený lilek s česnekem a olivovým olejem patří mezi delikatesy. Univerzálně poslouží i klasický cizrnový hummus nebo třeba pomazánka z pečené papriky.

Co místo tučného masa?

Na grilu není nutné opékat jen flákoty masa. Výborně chutná i grilovacím kořením, trochou soli a pepře ochucená grilovaná zelenina, např. cuketa nebo dýně. Co se týče masa, zkuste raději grilovat ryby či mořské plody. K zahození nejsou ani houby, třeba žampiony portobello jsou na grilování ideální. Pokud stojíte o pestrost, vytvořte si zeleninové špízy. Pro vegetariány je možné opatřit sýr halloumi, na grilu se neroztéká a perfektně doplní zeleninu. Pokud se chcete zcela vyhnout mléčným výrobkům, zkuste ogrilovat například tempeh.

Dipy a saláty

Co k tomu? Některé kečupy obsahují poměrně dost cukru a majonéza se skládá téměř výhradně z tuku. S trochou vynalézavosti je ale vůbec nepotřebujete, protože připravit lahodný jogurtový dresink nebo tzatziki je tak snadné. Dip můžete během pár minut vytvořit také z avokáda a kečup hravě zastoupí sušená rajčata rozmixovaná v troše olivového oleje.

Pokud máte rádi saláty, zvolte ty bez majonézových zálivek. Pozor na coleslaw, bramborové a těstovinové saláty. Hodnotný a chutný salát caprese lehce vytvoříte z pár rajčat a kousku mozzarelly. Vyplatí se připravit různé druhy zeleniny do misek (a třeba je i ozdobně nakrájet) a přidat k nim pár dipů, hosté je pak mohou kombinovat podle vlastní chuti.

Dezerty z mrazáku i grilu

Lámete si hlavu nad tím, čím nahradit přeslazené smetanové nebo ovocné zmrzliny? Vytvořte si vlastní zmrzlinu ze zmraženého ovoce. Stačí ho rozmixovat ještě zmrzlé a dochutit nebo si celé zmražené banány namočte v rozpuštěné kvalitní čokoládě a obalte v kokosu. Získáte tak domácí, přírodní a velmi atraktivní pochoutku.

Ale ani s ovocem se není třeba grilu vyhýbat, například ananas je pro gril jak stvořený. Podávat jej můžete jen tak nebo s domácím mraženým jogurtem.

(pez)

 

Zdroj:

https://www.arthritis.org

Hodnocení článku:
(2602 hodnocení - 3,1 z 5)

Další doporučené články

Nasbírali jste v létě dost „déčka“?

Nasbírali jste v létě dost „déčka“?

Vitamin D je spíše látkou na pomezí vitaminu a hormonu. Můžeme ho přijímat z vnějších zdrojů nebo si ho sami tvořit – stačí vystavit kůži slunečnímu záření. Vitamin D velmi významně zasahuje do metabolismu vápníku. Ale nejen to, má i řadu dalších účinků.
6. 9. 2017 Revmatoidní artritida
Přispějte k vánoční pohodě žen s revmatoidní artritidou

Přispějte k vánoční pohodě žen s revmatoidní artritidou

Období svátků, zejména těch vánočních, chceme všichni prožít v pohodě a dobré náladě. To však může být pro ženy trpící revmatoidní artritidou jen stěží dosažitelným cílem. I vy jim ale můžete alespoň částečně pomoci. Zjistěte jak.
27. 12. 2010 Revmatoidní artritida
9 rad, jak si v létě zachovat „chladnou hlavu“

9 rad, jak si v létě zachovat „chladnou hlavu“

Letní vedra často bývají větším zabijákem než blesky, vichry nebo povodně dohromady. Mnoha lidem s revmatoidní artritidou přináší právě horké počasí spoustu nepříjemností.
30. 7. 2010 Revmatoidní artritida
Inzerce: