Novinky - psoriáza

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroj:

Hodnocení článku:
(3534 hodnocení - 3 z 5)

Další doporučené články

S lupénkou otěhotnět můžete. Léčbu je ale nutné přerušit

S lupénkou otěhotnět můžete. Léčbu je ale nutné přerušit

Lupénka nijak neovlivňuje reprodukční systém člověka. Proto by sama o sobě neměla představovat překážku v otěhotnění. Řada nemocných ale užívá léky, které se před, během ani po těhotenství a při kojení nedoporučují. Při plánování miminka je tak třeba vždy spolupracovat s lékařem.
9. 2. 2015 Psoriáza
Lupénkáře častěji trápí cukrovka

Lupénkáře častěji trápí cukrovka

Psoriáza neboli česky lupénka patří mezi častá autoimunitní onemocnění. Je velmi často spojena i s dalšími nemocemi a mezi velmi častou komplikaci patří i vznik cukrovky. Jak je ale toto riziko velké?
4. 5. 2009 Psoriáza
I s lupénkou můžete být hvězdou večera

I s lupénkou můžete být hvězdou večera

Ať už vyrážíte na ples, svatbu, či večírek, určitě se chcete cítit krásná a sexy. Nevzhledně vyhlížející defekty na kůži však přitahují spíše obtěžující pohledy. Nezoufejte, i pro ženy trpící lupénkou existují kosmetické přípravky, kterými lze onemocnění alespoň částečně zakrýt.
3. 3. 2014 Psoriáza
Co se děje v kloubech při psoriatické artritidě?

Co se děje v kloubech při psoriatické artritidě?

Chronický zánět kloubů a páteře je jednou z nejčastějších komplikací lupénky. Někdy dokonce přichází dříve, než se lupénka projeví na kůži, ale zpravidla zůstává navždy. Co se při něm v kloubech děje a proč to tak bolí?
5. 4. 2019 Psoriáza
Inzerce: