Málokdo z těch, kteří trpí těžkou formou lupénky, vystaví bez problémů svoji kůži sluníčku a zrakům ostatních na přeplněné pláži. Ostych však není na místě. Sluníčko totiž dokáže lupénku zahnat do úzkých. Je ale třeba vědět jak na to. Sluneční paprsky totiž lupénkářům mohou i ublížit.
Jednou z věcí nejvíce obtěžujících a omezujících život pacientů s revmatoidní artritidou je bolest. Na ni je mířena i léčba klasickými léky. Ty mají samozřejmě své nezastupitelné místo. Tato léčba ale nemusí být vždy uspokojivě účinná, navíc se při ní mohou vyskytovat nepříjemné nežádoucí účinky.
Neexistuje žádný vědecký důkaz, že by určité potraviny měly přímý pozitivní vliv na psoriázu. Je však dokázáno, že snížení hmotnosti může zmírnit symptomy onemocnění – doporučuje se proto vyvážená strava a stabilní váha. Která jídla jsou tedy vhodná, a jakých je naopak potřeba se vyvarovat?
Léto za dveřmi, noviny a časopisy plné varování o škodlivosti slunečních paprsků a naše poličky s kosmetikou se rozšiřují o krémy na opalování, nejlépe s vysokým UV faktorem. A to má většina z nás zdravou pokožku.
Když se řekne revma, většina lidí si představí stáří a s ním spojené změny na kloubech. Je to však mylné spojení. Opotřebování kloubů je příčinou artrózy, zatímco revmatoidní artritida je autoimunitní onemocnění, které postihuje nejčastěji mladé lidi, nezřídka i děti.
Na psoriázu neboli lupénku zatím neexistuje účinný lék. Při zmírňování příznaků se však mohou kromě jiných metod uplatnit i prospěšné střevní bakterie – probiotika. Které konkrétně a jak je můžete svému tělu dodat?
Revmatoidní artritida umí své oběti bolestivě potrápit. Ačkoliv se při její léčbě bez kvalitních léků neobejdeme, podceňovat roli vhodné stravy se nevyplácí. Existují totiž potraviny, které tělu mohou pomoci.