stránky pro laickou veřejnost
RSS Napsali o nás Informace pro média Kontakt na redakci Redakční rada Vstup pro odborníky Pro veřejnost
 

Poradna lékaře

Položit dotaz do poradny

Na vaše dotazy odpovídá:
prim. MUDr. Marie Sedláčková
Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou, Praha Krč

* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Podmínky služby:  Souhlasím s podmínkami
* Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 566 záznamů z celkového počtu 566, zobrazeny 1. - 5.

[ 1 ]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 

Petra
Dobrý den, 5 let mám Bechtěreva, lékař mi píše Aclexu a s bolestmi mi posílá k obvodní lékařce na injekce, údajně jsou stejné jako kapačky. Na neurologie mi poslali na MR páteře, protože přestávám cítit levou nohu a mám bolesti SI kloubů, kdy přestávám i chodit, nález je :výpotky na facetovych kl. Bylo mi řečeno, že potřebuji kortikoidy a biologickou léčbu prý pouze Aclexa nestačí. Volala jsem to revmatologovi a on mi řek, že kortikoidy se na Bechtěreva nepíšou a že nemám žádné záněty s bolestí mám jet k obvodní a k němu mám přijít za týden na krev. Chodím k němu každých půl roku a nikdy mi neprohlidne, že mám bolesti ho nezajímá, jen se koukne na krev a řekne mi že jsem vpořádku, biologickou léčbu prý mi pojišťovna neproplati . Četla jsem články o Bechtěrevovi kde se píše že se podávají kortikoidy a že je biologická léčba velmi účinná. Prosím vás o radu co mám dělat. Děkuji Petra
Vážená paní/ slečno,nevím, kolik je Vám let a odkud jste. Základem léčby Bechtěrevovy choroby jsou antirevmatika, což aclexa je. Nicméně nevím, zda jste zkoušela i jiná léčiva, například diclofenac nebo biofenac či ketonal. Dalším stežejním prvkem léčby je cvičení, které zlepšuje bolest. Pokud však tento systém nefunguje, pak je třeba se podívat, zda je aktivní laboratorní nález - vyšší parametry zánětu. Pokud ano, pak se zvažuje biologická léčba. Pokud ne, pak lze kortikoidy obstříknout sakroiliakální klouby a dále pravidelně aktivitu kontrolovat pomocí laboratoří. Pokud jste ve stadiu II a vyšším, vhodným doplňkem léčby jsou láízně a nejefektivnější je na Vaši chorobu Jáchymov. Pokud máte neurologické příznaky, ( necítíte levou nohu) pak je nutná spolupráce revmatologa s neurologem, a eventuleně lze provést obstřik nervového výstupu pod CT, používají se také kortikoidy.... Metod je více, pohovořte s Vaším revmatologem o nich. S pozdravem, MS
Zuzana
Mám od c po si ploténky výhřez 2-6 mm,operace ploténky L4/5 v r.2009,po operaci kořenový nerv zavzatý-dnes FBSS s trvalými bolestmi pateře,Lyrika150mg Baklofen na křeče v dávce 80mg-100mg denně.Nyní výsledky laboratorní CRP 9,7,HLA B27 pozitivní,SI ploténka před 5 lety 6mm výhřez.Otec prokázaný a léčený Bechtěrevův sy. Jaká rhb je pro mne nejvhodnější,bude výsledek s akupunkturou v oblasti jizvy po operaci ploténky? Jaká je pro mne nejvhodnější léčba? Věk 64let,chůze o 1holi,ca prsu,CHOPN 3st,dna. Děkuji za odpověď na email Zuzana
Vážená paní, Vaše otázka se sice netýká B. Ch., protože máte jiný problém s páteří, jste po operaci a navíc máte i jiné choroby. Specielní rehabilitaci Vám nemůžu doporučit, protože tu by nejlépe určil rehabilitační lékař po vyšetření. Nicméně si myslím, že nejlepší postup by byla komplexní rehabilitace ve nějakém rehabilitačním ústavu, kde mají také bazén. Cvičení, měkké techniky, plavání a další pohybové aktivity by , myslím , Váš stav zlepšily. S pozdravem MS
Kateřina
Dobrý den paní doktorko mám dotaz ohledně bolesti bederní páteře a Si kloubů. Dle vyšetření rtg a Ct mám tento nález Pokročilé degenerativní změny na obou Si kloubech s vakuovymi fenomény V. S. Hyperostosis triangularis ilii. Na rtg snímků mám též oboustranné sklerotizace v okolí štěrbiny Si skloubení charakteru hyperostosis triangularis. Na odběrech krve mi vyšlo negativní Hla B27. Problémy se stále zhoršují přidala se únava bolest mě budí v noci byla jsem v rehabilitačním ústavu to také nepomohlo. Tam mi bylo řečeno že dle snímků by se mohlo jednat o Bechtěrevovu chorobu. Už se nemohu ani predklonit. Mohu znát Vas názor zda by se mohlo o tuto chorobu jednat. Děkuji za odpověď.
Vážená paní, nepíšete kolik je Vám let a kolik máte dětí. Hyperostosis triagularis ilií je samostatná jednotka a nejde o Bechtěrevovu chorobu. Jde o postižení křížové kosti a nikoliv zánět sakroiliakálních kloubů. Tato jednotka je prognosticky dobrá, nejedná se o zánětlivou nemoc a nepostupuje nikam dále po páteři, lokalizuje se pouze na tu část pánve přilehlou k sakroiliakálním kloubům. Nicméně pokud máte noční bolesti, bylo by vhodné vyšetřit i bederní páteř a zjistit , co Vás tam tak bolí, tato jednotka své nositele většinou neobtěžuje nočními bolestmi. MS
Jan
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat na dědičnost bechtereva nějak tomu nerozumím někde se doctu ze to nemusí moje děti zdedit. Já mám bechterovu nemoc 5st. Od 17.let . Nimi bio léčba. Mám 3děti dva kluci první 26 let ten zatím žádné příznaky. .druhý 15let zatím nic a dcera 24let všechny zatím bez příznaků. .dcera jen atypicky ekzem . Syn 15let časté anginy rymi oslabený imunitní systém. .dle lékařky. . Mám z toho hrůzu. .nejmladšího syna vědí ke spurtu a nedokážu si představit že by to zdědil -li . Děkuji za podrobnější odpověď "laicky
Vážený pane, každý máme dva typy antigenu skupiny B ( jeden od otce a jeden od matky). Vy zřejmě máte jeden typu B 27, který je asociován s bechtěrevovou nemocí, a druhý jiný, např. B 7. Vaše žena má dva asi jiné typy antigenu B.( antigen B 27 má jen asi 6-9% osob) Vaše děti tedy podědily jeden typ od manželky a jeden od Vás. Mají tedy 50% pravděpodobnost, že to bude B 27/ jiné B. Nicméně ne každý nositel antigenu B 27 onemocní Bechtěrevovou nemocí, takže i pokud by antigen B 27 Vaše děti podědily, nemusejí nutně být nemocní. Takže moje rada je: nic nepodnikejte, ale pokud Vaši synové jakkoli onemocnějí, sdělte ošetřujícímu lékaři, že Vy máte B.CH., aby bylo jasno. Přeji Vám hodně zdraví MS
Věra
Dobrý den,mám pozitivní HLA B27. Na RTG:osteochondroza disku L4 /5 s osteofyty, spondyloartroza L4-SI. Syn má Bechtěreva. U mne mnohaleté problémy s bederní páteří. Může to být také Bechť? Před 18.lety operace krční C3-5,dlouhodobě autoim.štítné žlázy Hašimt. Děkuji za odp.V.P.
Vážená paní, ano, může jít o bechtěrevovu nemoc. U žen bývá tato nemoc diagnostikovaná později a mívá většinou mírnější průběh, takže by bylo dobré si nechat vyšetřit rentgen sakroiliakálních kloubů, které onemocnění postihuje především. Navštivte, prosím, revmatologa. S pozdravem MS
 

Zpravodaj

Jarka: Dobrý den,mám 5 letou dceru a diagnostikovali jí letos v květnu RA,hledám maminky co mají podo...

 
Otestujte se na rizika
revmatických onemocnění
 

Diskuse

 

Vladimír Prokeš, nutriční terapeut: Bez vyřešení skutečné příčiny Bechtěrevovy nemoci nepřináší aplikace kortikoidů ani jiné léky...

Petr Stojan: U předchozího příspěvku nefungují odkazy- kontakt na naši facebookovou skupinu najdete na...

 

vstup do diskuse