Poradna Bechtěrevova nemoc

Položit dotaz do poradny




Souhlasím s podmínkami


 

Milena 20. 8. 2019

Dobrý den, trpím dlouholetými nesnesitelnými bolestmi zad, které mne budí ze spaní, nevydržím sedět, musela jsem opustit zaměstnání. Po celá ta léta chodím stále dokola na rehabilitace, cvičím, pravidelně jezdím do lázní, na můj stav to však žádný zásadní vliv nikdy nemělo. Až letos mi byla diagnostikována axiální spondylartritida II.stupně. Po selhání dvou protizánětlivých léků (Meloxicam a Diclofenac) jsem byla odeslána na vyšší pracoviště s tím, že mám nárok na biologickou léčbu. Zde mi však bylo sděleno, že vzhledem k tomu, že mám zánět jen v SI skloubeních a ne v krvi (HLA B27 je opakovaně negativní), tak na biologickou léčbu nárok nemám. Je tento postup správný? Byl mi předepsán Celebrex a kontrolu mám za 1/2 roku. Jsem se silami v koncích, permanentní nevyspání a bolesti mne vyřazují trvale ze života. Má smysl obrátit se na jiné pracoviště? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď lékaře:
Vážená paní, základní léčba pro tento typ choroby, který popisujete, jsou nesteroidní antirevmatika- diclofenac, biofenac, meloxikam, Celebrex, ibalgin, surgam a další. Ty fungují tak, že blokují zánět v místě vzniku a tím tlumí bolest. Pokud však tato léčba tento zánět nezklidní a zánětlivé parametry v krvi zůstanou vysoké, pak teprve je indikovaná biologická terapie. Takto jsou nastavena kritéria hrazení biologické terapie pojišťovnami a nemá smysl hledat jiná centra, předpisy jsou všude stejné. Je však možné, že pokud zánětlivé parametry v krevním odběru jsou negativní, může být příčinou bolestí jiný páteřní problém než zánět, může jít o útlak kořene nervového či výrůstky. Mělo by se asi provést magnetická rezonance páteře bederní a podívat se na věc tímto pohledem. Dále by bylo vhodné absolvovat lázeňskou léčbu, většinou přinese úlevu. také cílené obstřiky páteře mnohdy mají výborný efekt.držím Vám palce, uvidíte, že věc se podaří zlepšit.

Tom 6. 8. 2019

Dobry den, mam diagnostikovaneho bech. Problemy hlavne kycle, stehenni svaly a kolena. Zada boli pouze pri dlouhem sezeni. 2 krat denne cvicim. Rad bych sportoval ovsem cokoliv spojene s chuzi je dosti neprijemne. Jezdim proto na kole a plavu. Bylo mi ovsem receno ze prsa nejsou vhodny styl. Kraul neudycham a na znak nemam techniku. Je mozne stridat kraul s prsama? Jaky sport je jeste mozny? Dik za odpoved
Odpověď lékaře:
Vážený pane, doporučili Vám sport, protože každý pohyb rozdýchává hrudník a tím brání zatuhnutí hrudního koše, které pak komplikuje srdeční činnost. Plavání je velmi vhodné a styly je třeba střídat, aby při plavání prsou netuhla krční páteř v nevhodné poloze. A pak je možný jakýkoliv sport, který Vám vyhovuje, a baví Vás a který rozdýchává hrudník. Pokud však máte problémy s kyčlemi, nejsou vhodné sporty s tvrdými doskoky jak běh a skákání. Výborné je kolo.A nejlepší je sporty střídat. Držím Vám palce. MS

Kamila 5. 8. 2019

Dobrý den, můžete mi prosím pomoci objasnit závěr vyšetření po CT? Ve zprávě stojí "Axiální Spondylartropatie" a sakroileitida II. st. Jde tedy o Bechtěrevovu nemoc, na kterou je u mě již několik let podezření? Děkuji za odpověď!
Odpověď lékaře:
Milá paní/ slečno, axiální spondylartrtopatie je velká skupina zánětlivých chorob postihující především sakroiliakální klouby. Ten zánět na SI kloubech u Vás potvrzuje i CT. Do této skupiny patří také Bechtěrevova nemoc, a tak Vám nyní mohu jen říci, že se do B. CH může Vaše sakroileitida vyvinout, ale také nemusí, zatím je na zobrazeních vidět jen začáteční stav zánětu křížových (SI) kloubů.

Tomáš 26. 7. 2019

Dobrý den asi před měsícem a půl mi byl diagnostikovan bechterev, léčba kortikoidy, salazopyrin a aulin. Mírné zlepšení ale spis ho prisyzuji cvičením. Revmatolozka mi vysadila kortikoid a mám teď 3 měsíce jist salazopyrin 1-0-1 a aulin ráno. Můžu tak dlouho jist aulin když všude říkají max 15 dní? Je mi 35 let.
Odpověď lékaře:
Vážený pane, takzvaná nesteroidní antirevmatika jsou protizánětlivé léky, které tlumí bolest tím, že potlačují zánět. V případě Bechtěrevovy choroby jsou lékem první volby. Mezi ně Aulin patří. takže indikován je správně. Je však metabolizován játry, takže bych doporučila po měsíci užívání kontrolu jaterních testů, pokud budou normální a pokud neberete jiné další léky, můžete pokračovat ty tři měsíce. Pokud by byly jaterní testy zvýšené, bylo by třeba Aulin vyměnit za jiný lék z této skupiny.

Marcela 24. 7. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda souvisí nespavost s Bechtěrevovou nemocí,kterou mám diagnostikovanou.Medrol mám již vysazen , užívám Děkuji za odpověď
Odpověď lékaře:
Vážená paní, sama zánětlivá nemoc spánek neovlivňuje. Ale jistě fakt, že máte onemocnění s dlouhodobým trváním, Vám mohl způsobit tiseň, která se projeví nespavostí. Také nevím, zda Vás nebudí bolesti, které mohou být projevem Vašeho zánětlivého onemocnění, pak by pomohla protizánětlivá léčba antirevmatiky.. Zkuste si o tom pohovořit s Vaším praktickým lékařem