stránky pro laickou veřejnost
RSS Napsali o nás Informace pro média Kontakt na redakci Redakční rada Vstup pro odborníky Pro veřejnost
 

Poradna lékaře

Položit dotaz do poradny

Na vaše dotazy odpovídá:
prim. MUDr. Marie Sedláčková
Fakultní Thomayerova nemocnice s poliklinikou, Praha Krč

* Jméno: 
* E-mail: 
* Otázka: 
* Podmínky služby:  Souhlasím s podmínkami
* Kontrolní kód (opište): 

Nalezeno 574 záznamů z celkového počtu 574, zobrazeny 1. - 5.

[ 1 ]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11 

Markéta
Moc děkuji za odpověď.Jsem objednaná k revmatoložce v Olomouci, ale volný termín je až za měsíc. Nebolí mě přímo pata, ale šlacha - úpon asi 3 cm nad patou. Když jsem si četla příznaky Bechtěreva u žen, tak tam právě byla uváděna kční páteř a bolest Achilových šlach, to mě vystrašilo. Je mi 33 let, myslíte, že bych to měla třeba delší dobu? A je vůbec možné mít Bechtěrevika v rodině, pozitivní antigen, příznaky a nejednat se o Bechtěrev? Stále si říkám, že lordózu má dnes spousta lidí a šlacha může být ze špatných návyků. Co si o tom myslíte vy? Moc děkuji.
Vážená paní/ slečno, termín za měsíc bohatě stačí. Tyto obtíže mohou, ale nemusí být příznakem BCH. Navíc s dědičným znakem HLA B 27 se spojuje několik různě závažných chorob, a do této skupiny se BCH právě řadí. Také intenzita postižení se u jednotlivců významně liší,u žen bývá pravidelně značně mírnější. Zatím zkuste rehabilitace a nepanikařte, ani když bude B 27 pozitivní. S pozdravem
Markéta
Vážená paní doktorko, několik měsíců mám bolesti krční páteře, které přecházejí i do hrudní. Zjistila jsem, že mám lordózu krční páteře, tak se snažím cvičit, ale zablokovaná na pravou stranu jsem stále. k tomu mě také dlouhodobě bolí Achillovy šlachy - při zmáčknutí jsou bolestivé, také ráno při prvních krocích ztuhlé, dále při svižné chůzi. Poslední dva roky jsem příliš necvičila, jistě mám špatné návyky, co se týká držení těla, spaní atd. Můj otec je Bechtěrevik, pro jistotu jsem si tedy nechala udělat krevní test na antigen a je pozitivní.Myslíte, že se u mě může jednat o projevy této nemoci? Krční páteř bolí i v noci, nevím, jak si položit hlavu, v klidu - když řídím nebo si čtu také. Moc děkuji za Váš čas a názor.
Vážená paní, Bechtěrevova chorba začíná většinou v oblasti kříže, začátek na krční páteři je výjimečný, i když není nemožný. Vzhledem k tomu, že máte také bolesti pat,a také vzhledem k anameza BCH v rodině, měla byste se objednat k revmatologovi a navíc také k rehabilitačnímu lékaři, který by zablokovanou šíji mohl uvolnit. Sám odběr antigenu HLA B 27 věc neřeší, je nutné asi podrobnější vyšetření specialistou.
Šárka Šumová
Dobrý den,mám zvýšené HLA,čekám na vyšetření u revmatologa.Při výkonu své prace musím být očkována proti Hepatitidě B.Lze mne očkovat? Předem děkuji za odpověď a přeji pěkný den.Šumová
Dotaz čeká na odpověď
Marek
Dobry den mam bechtereva... A uz 10 mesicu mamm problem s kyclemi nemohu chodit.. Jen s berlemi zkousel sem rehabilitace prasky na bolest ale nic nezabira je to silena bolest pri sebemensim pohybu vsichni mi rikaji ze mam nohy zatezovat ale ale doktor (ortoped) mi rekl ze mam nohy setrit a odpocivat navic strasne hubnu jak nemam fyzickou praci a nohy mam jak tycky bojim se ze jednou nebudu moc chodit Jakou mam sanci na operaci mam v leve kycli artrozu 3 stupne a artritidu v prave 2 stupne .. Myslite ze by me mohli udelat operaci a dokazal bych pak chodit normalne ?
Vážený pane, nevím, kolik je Vám let, co děláte, jakou máte léčbu a jaké máte laboratorní výsledky- tímpádem mohu radit jen rámcově. Pokud máte pokročilé postižení kyčlí a ostatní - záda a laboratoř je celkem uspokojivá- , pak by asi operace nejvíce postižené kyčle dosti prospěla. V této situaci by Vám měl poradit Váš ošetřující revmatolog, který o Vašem stavu ví více než já. Pokud však jsou i zánětlivé parametry v laboratoři vysoké, pak by měl Váš revmatolog zvážit posílení protizánětlivé léčby ještě před operací a také by Vás měl nasměrovat na ortopedy, kteří mají zkušenost s operacemi pacientů se zánětlivými nemocemi. S pozdravem MS
Gabra
Dobrý den paní Primářko, zatím celý život jsem pracovala ve zdr. laboratoři jako laborantka a nyní po delší PN (Dg. M459) jsem ztratila práci na dobu určitou ... nyní mám dotaz na vhodnost pracovního zařazení na oddělení Mikrobiologie - přesněji na bakteriologii a to při Becht. chorobě - HLA B27 pozitivní (beru Aclexu, Salazopyrin a v minulosti Leflunomid), měla bych zde pracovní nabídku. Hrozí mi tam nějaké riziko v rámci této nemoci při setkání s patogeny? Děkuji Gába
Milá Gábi, Dnes je o práci nouze a Vy asi práci potřebujete. Pokud máte nabídku, zkuste ji. Pacienti s HLA B 27 pozitivitou sice častěji reagují na bakteriální infekty kloubním zánětem, ale kdo ví, zda je v mikrobiologické laboratoři větší riziko pro Vás ( při dodržení všech hygienických norem) než třebas v dětské školce nebo na poště,či v obhcodě, kde se setkáte s mnoha různě nemocnými lidmi. Držím Vám palce.
 

Zpravodaj

Jarka: Dobrý den,mám 5 letou dceru a diagnostikovali jí letos v květnu RA,hledám maminky co mají podo...

 
Otestujte se na rizika
revmatických onemocnění
 

Diskuse

 

Věrka: Přečetla jsem si tady, že v případě trvalých bolestí zad, ztuhlosti...se v prvé řadě obrátit...

Olena Grynko: Jsem schopna zbavit tohoto problémů, mám dobru zkoušenost. t. 775 107 943 www.lecitelka.com

 

vstup do diskuse