Poradna Bechtěrevova nemoc

Položit dotaz do poradny




Souhlasím s podmínkami


 

Drahomíra Bočková 16. 9. 2019

Dobrý den, mám diagnostikováno Bechtěrev 4.stupně,v begrech již srostlé. Cvičím a vždy po cvičení urputné bolesti v místech kde již je tyč. Mohu se zeptat, je to špatným cvičením a nebo to prostě tak je?
Odpověď lékaře:
Dotaz čeká na odpověď

M. Daňková 27. 8. 2019

Dobrý den paní doktorko, v rodině máme bechtěreva, jak můj otec,jeho otec, dědečkova sestra, její dcera i syn. Já se nechala vyšetřit v 18ti letech, poslali mě tam preventivně rodiče. Nemám od tam zprávu bohužel, ale pamatuji si že výsledky byly pozitivní na B27, ale že doktor tehdy řekl že jej nemám aktivní, což se může údajně během života změnit. Je mi 33let,rádi bychom s mužem založili rodinu, ale mám obavu, že nemoc přenesu na miminko. můj strýc je úplně shrbený od mládí, nerada bych takovou budoucnost předala svému dítěti. Také by mě zajímalo, zda například těhotenství nebo porod nemůže přispět k propuknutí nemoci a zda můžu rodit normálně. Děkuji mnohokrát.
Odpověď lékaře:
Vážená paní, každý máme dvě alely skupiny B v dědičném systému. Čistě teoreticky má Vaše budoucí miminko 50% šanci, že podědí alelu B 27 po Vás. Ale nezoufejte, Vy sama nejste nemocná a lidí, kteří nosí alelu B 27 je v naší populaci asi 9%, zatímco nějak nemocných lidí s alelou B 27 je asi max. do 1%. TO jest, ne každý nositel této dědičné informace onemocní. Na druhou stranu nemohu zastírat , že tam, kde v rodině tato nemoc je, má další potomek přece jen větší pravděpodobnost než v rodinách, kde není nemocen nikdo. Ale dnes není toto zánětlivé onemocnění takovou zátěží jako dříve, máme nové moderní způsoby biologické léčby a navíc, u žen tato nemoc probíhá většinou mnohem pomaleji a mírněji než u mužů. Pokud Vy zatím obtíže nemáte, tak můžete otěhotnět a rodit normálně, a není evidence o tom, že by těhotenství přispělo ke vzniku této choroby u Vás.S pozdravem MS

Michal kapoun 22. 8. 2019

Dobrý den chtěl bych pořídit bratrov který trpí bechterevev nějakou lepší matraci na spaní můžete něco doporučit moc.díky.
Odpověď lékaře:
Vážený pane, záleží především na tom, jak postižená je krční páteř. Pokud je již ztuhlá v předklonu, pak je dobré hlavovou partii podložit navíc podhlavníkem podporujícím hlavu. Co se týče kvality matrace, měly by být středně tvrdá, nejméně 10 cm vysoká nejlépe z paměťové pěny - ne pérová.

Milena 20. 8. 2019

Dobrý den, trpím dlouholetými nesnesitelnými bolestmi zad, které mne budí ze spaní, nevydržím sedět, musela jsem opustit zaměstnání. Po celá ta léta chodím stále dokola na rehabilitace, cvičím, pravidelně jezdím do lázní, na můj stav to však žádný zásadní vliv nikdy nemělo. Až letos mi byla diagnostikována axiální spondylartritida II. stupně. Po selhání dvou protizánětlivých léků (Meloxicam a Diclofenac) jsem byla odeslána na vyšší pracoviště s tím, že mám nárok na biologickou léčbu. Zde mi však bylo sděleno, že vzhledem k tomu, že mám zánět jen v SI skloubeních a ne v krvi (HLA B27 je opakovaně negativní), tak na biologickou léčbu nárok nemám. Je tento postup správný? Byl mi předepsán Celebrex a kontrolu mám za 1/2 roku. Jsem se silami v koncích, permanentní nevyspání a bolesti mne vyřazují trvale ze života. Má smysl obrátit se na jiné pracoviště? Předem děkuji za odpověď.
Odpověď lékaře:
Vážená paní, základní léčba pro tento typ choroby, který popisujete, jsou nesteroidní antirevmatika, tedy diclofenac, biofenac, meloxikam, Celebrex, ibalgin, surgam a další. Ty fungují tak, že blokují zánět v místě vzniku a tím tlumí bolest. Pokud však tato léčba tento zánět nezklidní a zánětlivé parametry v krvi zůstanou vysoké, pak teprve je indikovaná biologická terapie. Takto jsou nastavena kritéria hrazení biologické terapie pojišťovnami a nemá smysl hledat jiná centra, předpisy jsou všude stejné. Je však možné, že pokud zánětlivé parametry v krevním odběru jsou negativní, může být příčinou bolestí jiný páteřní problém než zánět, může jít o útlak kořene nervového či výrůstky. Mělo by se asi provést magnetická rezonance páteře bederní a podívat se na věc tímto pohledem. Dále by bylo vhodné absolvovat lázeňskou léčbu, většinou přinese úlevu. Také cílené obstřiky páteře mnohdy mají výborný efekt. Držím Vám palce, uvidíte, že věc se podaří zlepšit.

Tom 6. 8. 2019

Dobry den, mam diagnostikovaneho bech. Problemy hlavne kycle, stehenni svaly a kolena. Zada boli pouze pri dlouhem sezeni. 2 krat denne cvicim. Rad bych sportoval ovsem cokoliv spojene s chuzi je dosti neprijemne. Jezdim proto na kole a plavu. Bylo mi ovsem receno ze prsa nejsou vhodny styl. Kraul neudycham a na znak nemam techniku. Je mozne stridat kraul s prsama? Jaky sport je jeste mozny? Dik za odpoved
Odpověď lékaře:
Vážený pane, doporučili Vám sport, protože každý pohyb rozdýchává hrudník a tím brání zatuhnutí hrudního koše, které pak komplikuje srdeční činnost. Plavání je velmi vhodné a styly je třeba střídat, aby při plavání prsou netuhla krční páteř v nevhodné poloze. A pak je možný jakýkoliv sport, který Vám vyhovuje, a baví Vás a který rozdýchává hrudník. Pokud však máte problémy s kyčlemi, nejsou vhodné sporty s tvrdými doskoky jak běh a skákání. Výborné je kolo.A nejlepší je sporty střídat. Držím Vám palce. MS