Poradna Bechtěrevova nemoc

Položit dotaz do poradny




Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Souhlasím, aby společnost MeDitorial, s.r.o., se sídlem Sokolská 31/490, 120 26 Praha 2, IČO27199151 (dále jen „Společnost“), zpracovávala mé osobní údaje pro účely mé registrace a využití služeb vzdělávacích a populárněnaučnýchwebů z oblasti zdravotnictví provozovaných Společností a to včetněsoutěží v rámci těchto služeb pořádaných, v souladu se zákonem č.110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů a v souladu s nařízenímč. 2016/679 Evropského parlamentu a Rady EU o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajůa o volném pohybu těchtoúdajů (dále jen „obecné nařízení o ochraně osobních údajů“) a to maximálně na období 5 let od poslední aktivity uživatele nebo do odvolání tohoto mého souhlasu.

Současně souhlasím, aby Společnost zpracovávala zvláštní kategorii osobních údajů o mém zdravotním stavu, které Společnosti sdělím, za účelem vypracování odpovědi odborníka v internetové Poradně, pokud takovéto služby využiji. V takovém případě souhlasím, aby Společnost mnou poskytnuté osobní údaje, a to jak jmenné a adresné, tak osobní údaje zvláštní kategorie osobních údajů o mém zdravotním stavu zpracovávala a dále poskytla spolupracujícím odborníkům,kteří se budou zabývat mými dotazy v rámci zvolené internetové poradny na základě mého výslovného dotazu či požadavku.

Potvrzuji, že jsem obeznámen se svými právy související se zpracováním dle výše zmíněnýchprávních předpisů, a to jak ve vztahu k osobním údajům, tak i ke zvláštní kategorii osobních údajů, zejména pak:

s právem na přístup ke svým osobním údajům, jejich opravu nebo jejich výmaz, popřípadě s omezením zpracování;

s právem vznést námitku proti zpracování;

s právem na přenositelnostúdajů ve strukturovaném, běžně používaném a strojověčitelnémformátu;

s právem kdykoliv souhlas se zpracováním odvolat;

a s právem podat stížnost u dozorového úřadu, kterým je Úřad pro ochranu osobních údajů.

Současně potvrzuji, že jsem obeznámen se způsobem nakládání s mými osobními údaji a jejich zpracováním vč. zvláštní kategorie osobních údajů, zejména že:

mé osobní údaje jsou zpracovány pouze v rozsahu, ve kterém byly mnou poskytnuty a pouze pro shora uvedené účely;

Společnost mé osobní údaje předává jen zpracovatelům z řad spolupracujících lékařůjednotlivých poraden, jejichž seznam naleznete zde.

Společnost provádí s mými údaji následující úkony: ukládá je do databáze uživatelů, upravuje je v případě, že je doplním nebo se dožádám úpravy, vyhledává je v rámci své databáze, třídíje dle jednotlivých kritérií pro dotazy poradny a likviduje je po uplynutí shora uvedené lhůty pro zpracování nebo po odvolání mého souhlasu. Současně s podmínkami Poraden pseudonymizované dotazy a odpovědilékařezveřejňuje na svých vzdělávacích a populárněnaučných webech.

V případě jakýchkoliv dotazůohledně zpracování osobních údajů nebo v případěuplatnění výše uvedených práv se mohu ve věci ochrany mých osobních údajůčiuplatnění práv k ochraněmých osobních údajůobrátit na pověřenouosobu na emailovou adresu osobniudaje@meditorial.cz nebo na telefonní číslo 212 249 013, případně na pověřence pro ochranu osobních údajů Společnosti, Márii Chvajovou Staňkovou, na e-mailové adrese stankova@stankovapartneri.cz.

Potvrzuji, že svým souhlasem dávám Společnosti výslovný souhlas a zákonný důvod pro zpracování mých osobních údajůvč. zvláštní kategorie údajů o zdravotním stavu v souladu se zněním zákona o zpracování osobních údajů a obecným nařízením o ochraně osobních údajů.




12. 2. 2021

Při RTG plic mi byl zjištěn vedlejší nález - pokročilá def. spondyloza na dolní TH páteře vpravo s přemosťujícími osteofyty. Je tato diagnóza důvodem pro další vyšetření? Je mi 62 let významné potíže nemám, záda mě nebolí jen ráno pociťuji ztuhlost v oblasti SI a hýždí, která rychle mizí. Děkuji.
Odpověď lékaře:
otázka byla již zodpovězena

12. 2. 2021

Při RTG plic mi byl zjištěn vedlejší nález - pokročilá def. spondyloza na dolní TH páteře vpravo s přemosťujícími osteofyty. Je tato diagnóza důvodem pro další vyšetření? Je mi 62 let významné potíže nemám, záda mě nebolí jen ráno pociťuji ztuhlost v oblasti SI a hýždí, která rychle mizí. Děkuji.
Odpověď lékaře:
Vážená paní, podle rentgenového nálezu jde pravděpodobně o degenerativní změny na páteři, které bývají označovány jako hyperostotická spondyloza. Obvykle tento nález doplňujeme rentgenem sakroiliakálních kloubů, abychom jednoznačně vyloučili zánětlivé onemocnění páteře. Ale pokud nemáte větší obtíže, pak je možná o tento rtg zbytečný.

3. 2. 2021

Dobrý den, je mi 47 před měsícem mi byla diagnostikována bechtěrevova choroba IV.stupně HLA-B27 pozitivní, před třemi lety jsem prodělal clostridiovou kolitidu, kterou zkoušeli opakovaně odléčit Vankomycinem bez efektu, následně mi nabýdli fekální bakteroterapii kterou jsem podstoupil. Od té doby mám téměř pořád průjmy, někdy vodnatá stolice i několikrát deně, bolesti v podbříšku jsou téměř pořád. Na kolonoskopii mi před dvěma měsíci zjistili Divertikulosu a divertikulitidu (okrsky hypermické slinice pro chronickou divertikulitidu) asi půl roku po bakteroterapii se dostavili velké bolesti kyčlí, na levou nohu jsem se nemohl postavit vůbec. Nález-V krčku a částečně hlavici je patrný edém, intraartikulárně zmnožená tekutina, labrum drobnější, otupené, při dorzálním okraji s kalcifikací. Vpravo cysta na přechodu hlavice a krčku laterálně. Jamka prohloubená, kloubní štěrbina při laterárním okraji zúžená,Labrum má nehomogení struktůru,jistě je zde podíl degenerativních změn,nelze však vyloučit i jeho ruptůru.Coxatrosis.dx.gr2-3,snížení chrupavky významné na kyčli t.č. dekomp. vlevo. 4.3. jsem měl nastoupit na AS kyčle vlevo která mi byla z důvodu covidu odložena. Na konci loňského roku po vyšetření mi zjistili coxatrosis 3 stupně oboustraně a významné snížení chrupavek obou kyčlí.Bolesti stále přetrvávají. Revmatolog a rehabilitační mi řekli, že bechtěreva mám zřejmě už dlouho a kyčle budou zřejmě od clostridie. Dostal jsem diclofenac na bolesti, ale bohužel ho nemohu brát kvůli střevním problémům. Vyměnil jsem ortopeda, ten mi napsal Piascledine 300 CPS DUR 30,3,1-0-0,nimesil 100MG POR GRA SUS 30,1,1-0-0. Aplikován Depomedrol 1ml do obou kyčlí chodím na magnetoterapii, bohužel bez efektu, nyní mi rehabylitační předepsal magnet na záda program ankylo spondyl 10x, Mo klíčových etáží páteře hlavně Th do exteze 10x, Ltv dle KR Mo cvičení pro klíč, etáže+kl .10x,+ žádanka na lázně. Největší bolesti jsou kyčle, hrudní páteř, klouby palců na rukou a kolena. Čeká mě vyšetření očí, mám vysoký nitrooční tlak, lupenku. Bohužel zatím prý žádné jiné léky dostat nemohu. Díky za odpověď
Odpověď lékaře:
Vážený pane, Vaše situace je opravdu složitá. Jak říkali jiní odborníci, a mají asi pravdu, Bechtěrevovu chorobu máte již delší dobu a probíhala do doby diagnozy asi pod obrazem běžných bolestí zad. U pacientů HLA B 27 pozitivních vídáme často takzvanou reaktivní artritidu, což postihlo asi Vás na kyčlích po té clostridiové infekci. Píšete, že žádné řešení není, to není úplně pravda, i když řešení, které navrhuji, nepovede k rychlé nápravě. Ve Vaší situaci by asi bylo vhodné nasadit Sulfasalazin, který působí protizánětlivě a přitom jistým způsobem čistí i střevo. Zkuste to probrat s Vaším revmatologem. a k němu jsou vhodná antirevmatika , pokud nemůžete diclofenac, ani Aulin, zkuste požádat o Surgam nebo Aclexu, takových léků je více a musíte Vy sám vyzkoušet, který Vám přinese úlevu. Lázeňská léčba a rehabilitace jsou také jistě vhodné. Držím Vásm palce, aby se Váš stav postupně zlepšil.

29. 1. 2021

Dobrý den, před 3 roky mi byla oficiálně diagnostikováno bechtěrova nemoc. První příznaky jsem měl ale již před 6 lety, tehdy mě pouze posílali na infuze proti bolesti. Nyní užívám salazopyrin a cítím se jako zdraví člověk. Spím bez bolesti, pohybuju se bez jakékoliv bolesti. Je to u této nemoc normálaní ? Děkuji
Odpověď lékaře:
Vážený pane, jste šťastný člověk. Opravdu je to tak, že část pacientů, kterým je dg BCH má minimální obtíže buď proto, že nemoc progreduje jen velice pomalu, anebo se zcela zastaví. Salazopyrin je účinný lék, který pozastavení zánětu pomáhá. Je to tak v pořádku. Možná by se mohl provést MR SI skloubení a pokud tam nebude zánět, pak by se dal lék i dočasně vysadit. S pozdravem

18. 1. 2021

Dobrý den, tatínek má bechtěrovu nemoc, revmatoidní artridiu a další nemoci kloubů. Nyní by si přál přístroj - jedná se o vibrační přístroj WibroSharp. Myslíte, že je to vhodný přístroj na domácí cvičení?
Odpověď lékaře:
Vážená paní, já opravdu nevím, jak je Vás otec postižen, které klouby má nemocné a jak doma cvičí. Také vůbec nevím, co Wibro sharp dělá. Bylo by vhodné se spíše poradit s fyzioterapeutem, který o tatínka pečuje. Všeobecně se o BCH doporučuje spíše aktivní cvičení, především dechové,