Poradna revmatoidní artritidy

Položit dotaz do poradny




Souhlasím s podmínkami


Iva 17. 2. 2020

Vážená paní doktorko, zase jsem se posunula o kousek dál, shrnu- li svuj 4měsíční problém-týká se jen očí.Stále slzí,pálí,komplikuje mi to život a jak jsem již psala, oční příčina vyloučena.,,,... Byla jsem na revmatologii,kde pozitivní:ANA 1:640, pozitiv.PCNA,ASCA Ig A -12,jinak z autoimun.nic...Co se týká serologie-tak mám silně pozitivní IgG protilátky na anti EBV/VCA IgG-69,7,anti VZV IgG1497. Revmatologi chce nasadit dlouhodobou antivirotickou léčbu,po provedem rtg snímku SI skloubení-jsem pozitiv,HLA-B 27. Vůbec tomu nerozumím,myslela jsem že jde o anamnestickou hladinu protilátek,ale prý tyto sdružené viry mohou akcentovat poruchu autoimunity. Nějak jsem nikde nenašla nic o antivirotické léčbě u autoimunitním onemocnění a mám z toho těžkou hlavu.A také by mě zajímalo,co by pro mě tato"dlouhodobá léčba"znamenala,jaké bude mít vedl.účinky atd.... K lékaři jsem začala chodit se slzícím okem v 11/19 a nyní to vypadá,že se začnu léčit s něčím jiným-žadné autoimunit.onemocnění prý nezpůsobuje zvýšenou epiforu.... Znovu podotýkám,že po kultivaci v očích vše přeléčeno/byl stafylokok/, zvýšené ASLO-270 prý není na celkové atb přeléčení. Ted jde vlastně o Ty ANA protilátky a serologii,,,,.Mnohokrát děkuji za Váš čas...........zajímal by mě Váš názor.Nešlo by poslat Vám kopie všech vyšetření?
Odpověď lékaře:
Dobrý den, autoimunitní nemoci se rozvíjejí mnohdy velmi pomalu-velice často vidíme, že tělesné potíže jsou v předstihu za výsledky imunologie v krvi v řádu měsíců i let. Pálení a slzení očí je základní příznak alergie-byla jste vyšetřena alergologicky do hloubky? Napadá mne ještě, oční vyšetření proběhlo na obyčejné ambulanci?- je možné např.poškození nebo jemný počínající zánět rohovky, které může podobné příznaky způsobovat a mohlo to být přehlédnuto.Dojděte si raději ještě na kontrolní vyšetření do oční ambulance - zaměřila bych se na větší nemocnici ev.soukromé zařízení, kde mívají jemnější a podrobnější přístup a více kvalitních vyšetřovacích přístrojů. K virům a jejich léčbě-antivirová léčba se indikuje tehdy, pokud jsou protilátky vysoké až středně vysoké a nemusí být ani ve skupině akutních protilátek IgM-pokud je předpoklad, že infekce extrémě zatěžuje organismus a může dokonce potencovat vznik autoimunítní reakce. Nečekejte, prosím, nežádoucí učinky-proč by měly být? Čekejte zaléčení a zlepšení vaší situace. Pokud jste HLA B27 pozitivní a máte snímek SI skloubení směřující k možné Bechtěrevově nemoci, je určitě dlouhodobé nasazení antivirotik rozumné a cílené. Hezký den.

Anna 14. 2. 2020

Dobrý den, ráda bych se zeptala na zde často diskutované laboratorní hodnoty a to konkrétně RF a anti-CCP..... Stále totiž nerozumím tomu,proč když je anti CCP "přesnější",proč se nabírá stále často jen RF a také.proč má antiCCP referenční rozmezí pro "NORMU",když jsem se zde dočetla ,že přítomnost protilátek je již s nejvetší pravděpod.RA?Navíc "normál hodnoty"jsou v ruzných laboratořích do poměrně vysokého čísla? Moc by mi asi pomohla rada-všechny hodnoty kolem RF mám v normě, antiCCP také,ale vyšla hodnota 0,2 klU/l. Vyšetření prováděno v rámci screeningu na alergologii,mám vysoké protilátky ANA. Příznaky RA nejspíš osobně nepocituji,i když od té doby,co výsledky znám,se pozoruji od rána do večera a s nadsázkou,"něco by se našlo".....Pacienti s tímto výsledkem antiCCP by tedy měli začít s léčbou??? Když je referenční rozmezí tak vysoké/do 5/,tak by asi hodně pacientů nebylo léčeno včas? Děkuji moc za Váš čas a odpověd...
Odpověď lékaře:
Dobrý den, vždy se posuzuje na prvním místě klinický stav a potíže člověka, neřeší se jen izolovaně laboratorní hodnoty. Vše má svoje místo, vše se musí posuzovat v souvislostech. Proč se nenabírá RF nemohu odpovědět, někteří lékaři se nevzdělávají a také může hrát roli ekonomický faktor. Hezký den.

Katka 13. 2. 2020

Dobrý den, děkuju moc za odpověď . Co je příčinou vysoké hodnoty ASLO vím. Že je nutné nejdříve zlikvidovat příčinu problému - tedy Streptokoka je jasné. Že ATB pořádně zamávají s veškerým užitečným mikrobiomem v těle a že se dají částečně doplnit v tabletkách taky. Co jsem ale nikde nenašla, je problematika protilátek samotných. Tělu nikterak neprospívají, proto mě zajímá, jestli je možné nějakým způsobem tělu pomoci k jejich snižování. Nebo nezbývá než jenom odpočívat a čekat, že po odstranění patogena, protilátky klesnou dobrovolně samy. Jak dlouho to zhruba trvá? Kdy udělat kontrolní odběr? Jak dlouho mám dceru šetřit? Je možné se řídit jejími pocity - tzn. když nebude unavená a nebude mít žádné bolesti, může cvičit? Je třeba vyšetření na revmatologii i v případě, že protilátky klesnou a dcera bude bez problémů? Nerada bych něco zanedbala, na druhou stranu mi to připadá jako zbytečné zatěžování lékařů, kterých je málo a jsou jiné děti, které jejich pomoc skutečně potřebují. Mnohokrát děkuji za odpověď a přeju hezký den Katka
Odpověď lékaře:
Dobrý den, protilátky nejsou žádná nebezpečná věc, naopak-považujte je za přítele, ukazatele problému, aby se mohl řešit. Aslo by se mělo snížit právě užíváním antibiotik, ve většině případů se to povede, jen na ně nespěchejte :)….odehrává se to i v řádu měsíců, rozhodně ne ani týdnů. Je dobré vše neuspěchat a určitě se nefixujte jen na laboratorní hodnoty, nejdůležitější je stav pacienta, neléči se totiž laboratorní odběr, ale člověk :). K regeneraci pomáhají vitamíny-zejména zelenina a ovoce, zelená zelenina jako prebiotická složka a probiotika se nemusí doplnovat jen kapslemi z lékárny, ale též konzumováním kvašených potravin/kvašené živé zelí, kimči, kombucha, probiotické bílé jogurty, tibi krystaly-dělají chutný nápoj atp/. O návštěvě revmatologa bych prozatím neuvažovala. Hezké dny.

Iva 13. 2. 2020

Pane doktore, k labor.ještě dodatek-ASLO mám 270.Nevím, zda by tedy toto mohla být příčina slzícího oka.....?-přeléčit s touto hodnotou ATB?V době viroz?Děkuji!!!
Odpověď lékaře:
Dobrý den, tuto hodnotu ASLO bych již považovala za vhodnou k léčení, jestli jde o příčinu slzení v oku můžeme jen spekulovat, ale stěr z oka s kultivací by určitě na místě byl. ATB doporučujizkusita po pauze udělat kontrolní odběr na ASLO.Hezký den.

Iva 13. 2. 2020

Dobrý den,paní doktorko/doktore, nevím,zda se obracet na poradnu RA či ostatní.Jsem zdravotník a celkem v koncích.Kromě následujícího problému s očima mě netrápí NIC. Již 4 měsíce mám problém se slzícím okem oboustranně-pro neustále tvořící se slzy nevidím, komplikuje mi to život při řízení,doma-3malé děti,v práci.Nosila jsem 20 let kont.čočky,v srpnu vysazeny,mám 6dio na dálku.Po všech očních vyšetřeních uzavřeno -příčina v samotném oku není.Kanálky průchodné,stafylokok v oku přeléčen atb. ORL komplet negativní.Alergologie-konkretní alergen není. Problém se našel až v autoimunitě-zvýšená hladina ANA IgG 1 640..oj.jaderné tečky. Jako zdravotník jsem měla možnost laborat.testů,KO,biochemie,jater.testy,CRP,FW negat.,IgA-3,87,IgG,IgM ,IgE v normě,celk.bílkovina v normě,C3a C4 komplement v normě,štítná žláza komplet v normě/léčím se s hypoth.-Letrox/. anti CCP v normě,ENA screen IgG 0,3 COI.Z konretního rozboru vše neg.krome PCNA-poz.a PmScl-hraniční.pro RA vše v normě,COMP,MPO, PR3,BPI,Kathepsin G,Elastaza,Lyzozym,Laktoferin,vše negat.,ANCA screen negat. Z gastro bloku pozitivní ASCA IgA -12 U/ml,vše další negat. Zjištěn nízký vit.D-beru tedy Vigantol. Velmi by mě zajímal Váš názor-mám tedy autoimunitní onemocnění,když nemám příznaky-tedy pokud epifora není příznak.....?Může být nadměrná tvorba slz příznakem SJ syndromu?Protilátky zde jsou negativní..... V rodině mě napadá teta-matky sestra,80let,udajně má snad fibromyositis. Neptala bych se zde,ale na revmatologii jsem objednaná až v srpnu......a nežiji už ničím,než že "zkoumám"protilátky:-) Mnohokrát děkuji za odpoved, s úctou Hana
Odpověď lékaře:
Dobrý den, Sjogren se vyznačuje spíše suchostí sliznic a absencí slz a slin. ANA protilátky nejsou rozhodne nijak specifické, vyskytuje se i u starnuti bunek např. Nehledala bych nic zákeřného. Hezký den.