Poradna revmatoidní artritidy

Položit dotaz do poradny




Souhlasím s podmínkami


Milan 26. 2. 2020

Doplnění předchozího datazu. Našel jsem i nějaké papíry a tedy před tím zánětem střeva byly artralgie, stěhovavé myalgie, subfebrilie a významná elevace reaktanty akut. fáze a elevace svalových enzymů. předtím nafoukáno z klimatizace v autě a ztuhlý krk, tak občas Ibagin ( 5 x do měsíce) a teď před hospitalizací i Aulin a ATB Doxyhexal (zhoršení střeva -větší bolesti) v nemocnici cca alespoň týden taky aulin, pak erozivní kolitida po NSAID, samozřejmě v zánětu bylo CRP i 134 , teď v klidu 1,8. Pro upřesnění jsem měl před rokem až dvěma také svalové myagie, odeznělo samo nebo s ATB. Jinak nic. Shrnuto : 2 roky před zánětem střeva myalgie (odeznělo samo) pak erozivní kolitida po NSAID s doprovodnými bolesti svalů akloubů, po Medrolu super stav (skoro okamžitě) a klidový stav až do teď, což je 1,5 roku po zánětu střeva, tedy skoro 1,5 roku v klidu , tedy absolutně bez potíží !!! ( z toho rom Medrol pomaličku snižován a zároveň Trexan, který byl až teď snížen z 20 mg. na 15 mg. a prý to tak necháme...Milan
Odpověď lékaře:
Dotaz čeká na odpověď

Milan 25. 2. 2020

Mám diagnostikované RA . Ale nemám žádné potíže. Měl jsem Medrol a teď Trexan 15 mg. Vše začalo zánětem střeva s otokem kloubů a bolestí nebo svalů (už přesně nevím, myslím, že mě spíš bolely svaly...CCA 3 týdny v nemocnici se zánětem střeva a zjištěním že nastal po braní NSAID. Zjištěno laboratoně po odběru při kolonoskopii. V nemocnici mi nasadili Medrol a byl klid. Po opuštění nemocnice vysazen Medrol během 14 dní (moc rychle) a relaps organismu, spíš ale rozhození celého organismu, nestálost, neklid, nespavost, trochu i bolest jedné ruky zápěstí co ještě doznívala z nemocnice. Revmatolog mi dal zpět Medrol a zase klid, časem mi přidal ještě Trexan. Medrol velmi postupně vysazen za cca rok. trexan teď snížen z 20mg na 15 mg. Jen si říkám, jestli vůbec mám RA, protože kromě potíží při zánětu střeva ( a všude se uvádí že ty problémy jsou propojené ) jsem vlastně samostatně neměl s klouby žádné potíže ani před zánětem střeva ani po něm a už je to skoro rok a půl. Bohužel neznám hodnoty předchozí, jen crp 1,8 . Chtěl bych Trexan vysadit, ale doktor mluvil tak, že ho necháme na této hodnotě...děkuji za odpověď. Milan
Odpověď lékaře:
Dotaz čeká na odpověď

Barbora 23. 2. 2020

Dobrý den, v 17 letech mi byla diagnostikována revmatoidní artritida ( z krve ). 3 roky jsem brala kortikoidy a methotrexat ( trexan ), pak zkusila jednu dávku biologické léčby. Po všem mi bylo velice špatně proto jsem se vším přestala. Začala jsem se cítit lépe, zánět zmizel i bez léků. Prsty na rukou trochu " ohlé do stran ". Můj dotaz však je, poslední měsíc jsem začala mít problémy s hlavou a na neurologii jsem podstoupila CT MR a lumbalní punkci a odbery krve. Lumbální punkce však neukázala v mém těle ŽÁDNÉ autoimunitní onemocnění apod. Ptala jsem se poté neurologa, jestli kdybych měla revma, by se to v testu ukázalo. A on řekl že ano, že jsem byla testována na autoimun. onemocnění. Mohla bych poprosit o vysvětlení? Děkuji, Bára
Odpověď lékaře:
Dotaz čeká na odpověď

Iva 17. 2. 2020

Vážená paní doktorko, zase jsem se posunula o kousek dál, shrnu- li svuj 4měsíční problém-týká se jen očí.Stále slzí,pálí,komplikuje mi to život a jak jsem již psala, oční příčina vyloučena.,,,... Byla jsem na revmatologii,kde pozitivní:ANA 1:640, pozitiv.PCNA,ASCA Ig A -12,jinak z autoimun.nic...Co se týká serologie-tak mám silně pozitivní IgG protilátky na anti EBV/VCA IgG-69,7,anti VZV IgG1497. Revmatologi chce nasadit dlouhodobou antivirotickou léčbu,po provedem rtg snímku SI skloubení-jsem pozitiv,HLA-B 27. Vůbec tomu nerozumím,myslela jsem že jde o anamnestickou hladinu protilátek,ale prý tyto sdružené viry mohou akcentovat poruchu autoimunity. Nějak jsem nikde nenašla nic o antivirotické léčbě u autoimunitním onemocnění a mám z toho těžkou hlavu.A také by mě zajímalo,co by pro mě tato"dlouhodobá léčba"znamenala,jaké bude mít vedl.účinky atd.... K lékaři jsem začala chodit se slzícím okem v 11/19 a nyní to vypadá,že se začnu léčit s něčím jiným-žadné autoimunit.onemocnění prý nezpůsobuje zvýšenou epiforu.... Znovu podotýkám,že po kultivaci v očích vše přeléčeno/byl stafylokok/, zvýšené ASLO-270 prý není na celkové atb přeléčení. Ted jde vlastně o Ty ANA protilátky a serologii,,,,.Mnohokrát děkuji za Váš čas...........zajímal by mě Váš názor.Nešlo by poslat Vám kopie všech vyšetření?
Odpověď lékaře:
Dobrý den, autoimunitní nemoci se rozvíjejí mnohdy velmi pomalu-velice často vidíme, že tělesné potíže jsou v předstihu za výsledky imunologie v krvi v řádu měsíců i let. Pálení a slzení očí je základní příznak alergie-byla jste vyšetřena alergologicky do hloubky? Napadá mne ještě, oční vyšetření proběhlo na obyčejné ambulanci?- je možné např.poškození nebo jemný počínající zánět rohovky, které může podobné příznaky způsobovat a mohlo to být přehlédnuto.Dojděte si raději ještě na kontrolní vyšetření do oční ambulance - zaměřila bych se na větší nemocnici ev.soukromé zařízení, kde mívají jemnější a podrobnější přístup a více kvalitních vyšetřovacích přístrojů. K virům a jejich léčbě-antivirová léčba se indikuje tehdy, pokud jsou protilátky vysoké až středně vysoké a nemusí být ani ve skupině akutních protilátek IgM-pokud je předpoklad, že infekce extrémě zatěžuje organismus a může dokonce potencovat vznik autoimunítní reakce. Nečekejte, prosím, nežádoucí učinky-proč by měly být? Čekejte zaléčení a zlepšení vaší situace. Pokud jste HLA B27 pozitivní a máte snímek SI skloubení směřující k možné Bechtěrevově nemoci, je určitě dlouhodobé nasazení antivirotik rozumné a cílené. Hezký den.

Anna 14. 2. 2020

Dobrý den, ráda bych se zeptala na zde často diskutované laboratorní hodnoty a to konkrétně RF a anti-CCP..... Stále totiž nerozumím tomu,proč když je anti CCP "přesnější",proč se nabírá stále často jen RF a také.proč má antiCCP referenční rozmezí pro "NORMU",když jsem se zde dočetla ,že přítomnost protilátek je již s nejvetší pravděpod.RA?Navíc "normál hodnoty"jsou v ruzných laboratořích do poměrně vysokého čísla? Moc by mi asi pomohla rada-všechny hodnoty kolem RF mám v normě, antiCCP také,ale vyšla hodnota 0,2 klU/l. Vyšetření prováděno v rámci screeningu na alergologii,mám vysoké protilátky ANA. Příznaky RA nejspíš osobně nepocituji,i když od té doby,co výsledky znám,se pozoruji od rána do večera a s nadsázkou,"něco by se našlo".....Pacienti s tímto výsledkem antiCCP by tedy měli začít s léčbou??? Když je referenční rozmezí tak vysoké/do 5/,tak by asi hodně pacientů nebylo léčeno včas? Děkuji moc za Váš čas a odpověd...
Odpověď lékaře:
Dobrý den, vždy se posuzuje na prvním místě klinický stav a potíže člověka, neřeší se jen izolovaně laboratorní hodnoty. Vše má svoje místo, vše se musí posuzovat v souvislostech. Proč se nenabírá RF nemohu odpovědět, někteří lékaři se nevzdělávají a také může hrát roli ekonomický faktor. Hezký den.