Poradna revmatoidní artritidy

Položit dotaz do poradny




Souhlasím s podmínkami


 

eva fojtikova 5. 10. 2018

Po roce ruznych vysetrenich je mi od neurologa diagnost.. revm.artritida. ovsem poslední vyš. je na revmatologii za 2mesice. Bolestí nespím a nefunguji. Leky nepomahají -Biofenac a Amitriptylin,druhý měsíc,beru Wobenzyn. Je vůbec naděje? Dekuji za info Fojtikova Eva
Odpověď lékaře:
Dobrý den, specialista na dg RA je pouze revmatolog, vyčkejte vyšetření u něj, vím, objednací doby jsou dlouhé...nastaví vám učinnou léčbu a naděje je vysoká. Wobenzym v aktivní fázi většinou moc učinný není, spíše berte Paralen do max dávky tablet denně a nebo Biofenac při bolesti. Můžete také požádat o učinnejsí nesteroidní antirevmatikum / lék zároven na bolest i zánět/ vašeho obvodního lékaře. Určitě vám najde lék, se kterým přečkáte čekací dobu k revmatologovi. Hezký den.

Martin (71let) 2. 10. 2018

První atak revmatoidní artrididy jsem měl v r.1984. následně chodím k lékařce, a ta uvádí ,že mám artritidu v remisi. Ale nyní již více než rok mám problémy s prstama na levé ruce. Prsty otékají, klouby bolí a prsty nenarovnám a ani neohnu. A stále doktorka píše ,,v remisi". Jen mi odpověděla: že to je bohužel daný nemoci a že se s tím nedá nic dělat. Opravdu??
Odpověď lékaře:
Dobrý den, remise by se měla posuzovat ne jen podle laboratorrních testů, ale i podle klin.stavu. Pokud prsty otékají, aktivita zánětu je zde přítomná. Můžete zkusit natírat místa kremem nebo gelem s antirevmatickým učínkem, v lékárně vám pomohou vybrat. Můžete také požádat o terapii rehabilitacni - doplnkove lecebne metody v rámci rehabilitace, které také klidní zánět. Hezký den.

Renata 18. 9. 2018

Dobrý den paní doktorko, chtěla by jsem poprosit i vyjádření k níže uvedenému dotazu: 7let se léčím na revmatoidní artritidu formou injek.roztoků biologické léčby momentálně cca 2 roky si aplikuji inj.roztok Benepali 25 mg 1x týdně. Vzhledem k tomu,že trpím častými gynekol.mykozami mi má gynekoložka doporučila Autovakcínu : jedna se o postup, kdy je proveden stěr z pochvy na kultivační vyšetření, v případě, že je positivní na kvasinky, v laboratoři se odebere ma kvasinka a použije se k výrobě autovakcíny. Je to roztok, který se v malém množství pravidelně užívá a tělo si vytváří protilátky proti kvasince. Tím se omezují recidivy onemocnění. Chtěla by jsem se zeptat zda by byla pro mě tato Autovakcína když mám biologickou léčbu vhodná či nikoliv. Děkuji za odpověď.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, já osobně bych byla spíše opatrná v tomto případě. Jakákoli aktivace imunity-byt vlastními bunkami, může zhoršit stav nemoci. Nejprve bych vyzkoušela změnu stravování, nízkosacharidová dieta /snížené množství jakýchkoli cukrů-nejen tedy cukru bilého/ snižuje aktivitu růstu kvasinek v těle obecně. Teprve kdyby delší aplikace změny stravování /nejméně 3 měsíce/ této metody nezabralo, dalo by se uvažovat s krajní opatrností i o autovakcíně. Také byste mohla zkusit delší užívání enzymové terapie - wobenzyn, phlogenzym a jiné. Hezký den.

Petra 17. 9. 2018

Dobrý den, jen bych k dotazu chtěla ještě dodat, že mám pri normálních hodnotách RF a CCP zvýšenou sedimentaci. Děkuji za odpověď.
Odpověď lékaře:
Dotaz zodpovězen. Hezký den

Lenka 17. 9. 2018

Dobrý den, před 10 lety mi byla diagnostikována revmatoidní artritida, užívám metotrexát a plaquenil. Několik let ale přetrvává stav kdy sice u nemám bolesti šlach a kloubů denně jako na začátku a vždycky nárazově takové ataky které trvají týden a pak mám třeba 14 dní klid kdy nic nebolí ani nemám ranní ztuhlost. Revmatolog mi chce léky vysadit s tím, že mi je už vlastně dobře a lepší už to nebude. Mám strach, že když mi vysadí léky, artritida se mi vrátí tak jako na začátku, a to už nechci zažít. Jediné co mám v pořádku je že nikdy nemám zvýšené CRP, mívám kolem 3,5. Není nějaký lepší lék kromě metotrexatu, který by mi zabral tak že by se nemoc zastavila. Četla jsem tady o nějakém proteinu. Vím že vyléčit se nedá ale zastavit ano. Děkuji Podjuklová
Odpověď lékaře:
Dobrý den, vše je na dohodě s lékařem. Metotrexat patří k neujcinnejsím lékům na udržení klidového stavu nemoci. Osobně bych doporučila nejprve uplně minimalizovat davky obojího lůku a pokud se necítíte plne ok, nevysazovala bych. Můžete poprosit o lázně, kvalitní lázenská léčba napr v Jáchymově spolehlivě sníží zánětlivé i bolestivé symptomy a pak se můžete dohodnout o ev.vysazení. Hezký den.