Poradna revmatoidní artritidy

Položit dotaz do poradny




Souhlasím s podmínkami


 

Petra 16. 9. 2018

Dobrý den, mám v posledním roce stupňující problémy. Mírná především klidová bolest jedné kyčle (rtg normální), následované bolestmi kloubů rukou (hlavně při pohybu a po ránu, bez otoků, s kratší ranní ztuhlostí), od června bolest levého ramene (ze začátku jen při určitém pohybu, nyní i pálivá bolest klidová, bolest už přechází do paže a do zad-lopatky), bolest a otok kloubů některých prstů na noze a nártů (pravá noha kloub a zánártní kůstka u malíčku, levá prsteníček a prostředníček a chodidlo pod nimi) - zde i otoky. Několik týdnů bolest krční a hrudní páteře. Na revmatologii vyšetřena v červenci, kdy ještě nebyly problémy s páteří, nárty a prsty na nohou bolely jen po ránu a nebyly na nich žádné otoky. KO, RF a CCP negativní, závěr - potíže nejsou rev.charakteru. Chtěla bych znát ještě jiný názor. Mohou být problémy od páteře a chodidla s otoky od padající klenby? Nevím, na koho se obrátit, praktický lékař mi řekl, že není specialista, jen prsty na rukou by mohly být artrozou. Děkuji za reakci. Petra
Odpověď lékaře:
Dobrý den, je vhodné opakovat revmatologické vyšetření, problémy v těle se proměnuji a odrazy v laboratorních odběrech může být opožděn za klinickými příznaky. Možná bych vám navrhla spíše imunologické vyšetření -na imunologii, kde se imunologové dívají na širší spektrum možných původců zánětu v těle a tím pádem najdou příčinu lépe než revmatolog, který je zaměřen jedním směrem. Rozhodně bych ještě doporučila absolvovat vyšetření na neurologii, nějaká část vašich problémů /ramenní kloub např)/ může být podmíněna i neurologicky, ale určitě ne všechny. Hezký den.

Eva Danielová 21. 8. 2018

Dobrý den, je podmínkou pro zahájení biologické léčby revmatoidní arrtritidy užívat metotrexát? Brala jsem ho před cca 15 lety a byl mi vysazen, protože jsem měla časté infekce. Teď mi můj lékař říká, že nemohu mít biologickou léčbu, protože nesnáším metotrexát. Děkuji za odpověď Eva
Odpověď lékaře:
Dobrý den. O žádné takové podmínce nevím. Biologická léčba se nasazuje obvykle po vyčerpání všech dalších farmakologických možností léčby,které selhaly. A proto přijde na pořad dne biologická léčba. Hezký den.

Pavla 29. 7. 2018

Dobrý den, asi skoro rok mě bolí prostřední kloub ukazováčku, při pohybu i na dotek. kloub není oteklý, jen mírně zvětšený zevně. Začalo to v noci, kdy mě bolely klouby na obou rukou, když jsem chtěla odhrnout peřinu. Ostatní klouby po pár měsících bolet přestaly, jen se občas ozvou, navíc nebolí na dotek, na rozdíl od levého ukazováčku. Bolest je největší po ránu, i se mi špatně ohýbá. Obvodní lékař to zhodnotil jako artrozu, žádné vyšetření neproběhlo. Občas mě bolí i rameno a záda, ale vzhledem k věku to neřeším (51). Prosím o radu. Děkuji.
Odpověď lékaře:
Dobrý den. Podle popisu jde opravdu nejspíše o arthoticke, tudíž degenerativní onemocnění. Léčba vcelku není, spíš rozpohybovávat a ev. lokálně mastičky s protizánětlivým efektem/ nebo i obklady teplo nebo chlad /každému vyhovuje něco jiného, efekt bývá stejný/. Hezký den.

stanislava 22. 7. 2018

dobry den, prosim o radu, kam se obratit, dcera ve 13 letech byla ockovana 2 davkami (HPV), druha davka byla uz v jejich 14 letech v cervnu, po trech mesicich ji nazaly postupne bolet vsechny klouby, nejdrive kotnik, nyni kolena a klouby rukou, obcas ji pichne v kyclich, odber krve 1x nepotvrdil RA, prakticka lekarka nam radila pockat, muze to byt s rustem, psychickou zatezi (nezajem rozvedeneho otce), nebo po horecce (prechodila chripku). Mam obavy jit s ni na revmatologii (strach, ze bude mrzakem), zacali jsme chodit k ortopedovi, na RTG kolen a rukou videl zmeny, ktere leci Piascedinem a nyni rehabilitace rukou. Dceru klouby boli i nadale, leky k tiseni bolesti ji nezabiraji. Mam obavy, ze to je nasledkem toho ockovani a ze jsem ji ublizila.
Odpověď lékaře:
Dobrý den. Určitě navštivte revmatologa, vaše obavy jen oddalují hloubkové vyšetření u dcery (u revmatologa se dělají velmi speciální a široké testy z oblasti imunologie, u obvodního jen běžné testy, které revma většinou odhalit ani nemohou) a toto oddalování vyšetření jí může více ublížit. Odhodlejte se, co nejdříve se objednejte, čekací doby jsou dlouhé. Je třeba objednat ji k dětskému revmatologovi-proberte to s pediatrem a on vas jiste někam doporučí. Ev můžete využit náš vyhledávač specialistů v regionech, odkaz zde: https://www.ulekare.cz/ nebo https://www.ulekare.cz/lekari-vyhledavani Hezký den.

Ivana 19. 7. 2018

Užívám 12,5 mg MTX 1X týdně a teď jsem si u lékařky vyprosila Medrol 4mg a večer a ráno užívám 1/2 tbl. meloxikomu .Bolesti jsou menší a tak jsem si Medrol snížila na půl tbl. Můžu toto užívat dlouhodobě aníž by mi to jinak ublížilo? Mám strach z jiných nežádoucích účinků.Děkuji vám.Ivana
Odpověď lékaře:
Dobrý den. Bez vědomí lékaře si Medrol, prosím, nesnižujte. Ublížite si víc než případné nežádoucí učinky, protože nemoc nestabilizujete, ale jen snížíte její aktivitu. Cílem terapie je remise, úplné vymizení příznaků nemoci a na to je třeba správné nastavení léků jak dávkami, tak spoluprací léků. Hezký den..