Poradna revmatoidní artritidy

Položit dotaz do poradny




Souhlasím s podmínkami


Veronika 20. 12. 2019

Dobrý den Chtěla bych se zeptat je mi 39 let ....od nějakých 16 roku mám problémy s rukou ..v CZ to řešili tím že mi ruku zafikxovaly do dlahy a doktor řekl že mám zanet žil....a měla jsem pokoj na 1-2 roky ...potom se to zase pořád dokola opakovalo....už žijí 10 roku v UK ...a před půl rokem se mi přidali nohy a teď chodím o holi...doktoři mi udělala odběry krve vše v poradku ....mam velike bolesti ve vsech bloubu po celem tele ...nejvice mne boli pravy loket a prave koleno ...mam stuhle svali a cítím slabost a necitelnost....modraji mi prsty...brni mi nohy i rty....mam nepříjemné buseni srdce ...mam viditelně žili....a popraskane nitkovite žili skoro na celém tele...i na zádech ...a modriny...nemuhu chodit a když musím ,tak mám veliké bolesti až se mi motá hlava ..sama tomu nerozumin co se se mnou deje děkuji moc
Odpověď lékaře:
Dobrý den, Veroniko, stav těla a nemoci se hodně mění, staré odběry krve už nejsou platné. Chtělo by to podrobnější odběry krve a hloubkové vyšetření těla /modrání prstů naznačuje směr k autoimunitním nemocem/. Vím, že v UK není zdravotnictví na tak dobré urovni, neuvažovala jste aspon o kratším návratu do Čech, kde byste se nechala vyšetřit a nechala si navrhnout léčbu na míru?Po internetu to moc nepujde...Ráda bych vám více pomohla,ale na dálku opravdu mohu jen poradit a nasměrovat. V UK můžete též žádat podrobnější vyšetření, hlavně odběr krve na autoprotilátky - v obecném odběru krve určitě nejsou, na to je potřeba navštívit revmatologa nebo imunologa. Požádejte o přijetí a ev zkuste popřemýšlet o cestě do Čech-netuším ovšem, jak máte zajištěnu zdravotní pojistku. Hezké dny.

Irena 15. 12. 2019

Dobrý den, chtěla bych se zeptat co znamená seropozitivní revmatoidní artritida. Tuto Dg mi stanovila lékařka a nic mi k tomu neřekla ani nevysvětlila. Z odběru mi zjistlili Autoprotilátky S ANNA Pozitivní 1:320, Revmatoidní faktor 213, CRP 4,6. Byla mi také zjištěna spondylaartroza 3 III stupně v oblasti bederní páteře. V současné době mám bolesti bederní páteře, ramenních kloubů, bolest přecházející do hýžďových svalů, bolesti kolen i zápěstí. Ráda bych se zeptala jaká by byla nejvhodnější léčba u tohoto onemocnění. Předem děkuji za váš názor a pomoc.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, prokazatelně máte revmatoidní arthritidu, seropozitivní znamená, že se našel nález v krvi, na těle též máte problémy - vše,co jste popsala. Pokud tento nález existuje, měla byste se léčit, léčbu určitě ale LEKY /farmakologickou/ stanoví váš revmatolog podle stavu, ve kterém jste. Pokud žádnou léčbu neurčil, objednejte se jinam nebo naléhejte na léčení, ev. diskutujte, proč lékař terapii nenastavil již nyní.- měla byste být léčena podle mého názoru už nyní. Hezký den.

Eva 11. 12. 2019

Dobrý den, lékařka na revmatologii mi DG periferní spondylartritidu. Account negat, RF negat, CRP nízké, sedimentace normální.Pozitivita HLA - B27. V létě db. De Quervain, začátkem září lehce bolestivé prsty (3. a 4.) , zhoršovalo se, koncem září rhb lékařka dg peritendinitidu, doporučeny magnety. Po nich otok celých prstů, postupně se přidal i 5. prst. Začátkem listopadu revmatologie, nasazen Melocox. Po dvou týdnech kontrola, výsledky v pořádku, otok prstů se zmenšil minimálně, bolí i extenzory, na 3 prstech lupavy prst. Nasazeny kortikoidy (Medrol týden 12 mg, dále 10 mg, Sulfazalazin 500 mg, nadále Melocox. Toto úterý kontrola po 13 dnech, prsty stále oteklé, i když trochu méně, citlivé klouby a extenzory. Medrol do konce tohoto týdne 10 mg, pak snížit na 8 mg, navýšen Sulfazalazin na 1000 mg, stále Melocox, ve zprávě DG periferní spondylartritida. Jde pouze o pravou ruku, jiné problémy nejsou. Mám omezenou hybnost prstů, neohnu je. Co bude dál???? Mám zkusit názor jiného lékaře? Je šance, že se hybnost prstů spraví? Pomůže případně rehabilitace? Mohu prsty nějak aktivně rozcvičovat? Děkuji za Váš nadhled.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, tady opravdu těžko radit-vzhledem k tomu, že jde jen o jednu ruku /pravou/ a zánět jen některých prstů a negativní laboratoř, já osobně bych se opravdu přiklonila k návštěvě jiného lékaře. Navštívila bych neurologa -neurolog je důležitý, osobně mám podezření spíše na utlak v karpálním kanálu /v zápěstí je takovy vnitřní kanál, kde jsou soustředěny šlachy svalů a cévy a nervy, které působí v ruce/ a potom druhotný zánět šlach. Obzvlášt pokud jste pravák a pracujete třeba přednostně na počítači pouze pravou rukou, mačkání myši je opravdu pro svaly a šlachy velmi zatěžující. V akutní fázi prsty neprocvičujte, nemá to smysl, musí se najít příčina a ta se zaléčí-poté se otok zmenší a funkce se vrátí do normálu. Pokud byste chtěla pomoci s vyhledáváním odborníka ve vašem regionu, navštivte stránku www.ulekare.cz /nebo existuje už i aplikace do mobilu/, kde je naše nova služba: sestřičky na telefonu se podle vašich požadavků pokusí sehnat lékaře s časným objednacím termínem, abyste byla brzy vyšetřena a mohla mít úlevu. Hezký den.

Pavla 10. 12. 2019

Dobrý den, od jara mě bolí střídavě klouby po celém těle,tak jsem si v září došla na krevní testy a zjistili mi RF 97,CRP 1,anti ccp 34,2.Na revmatologii mi zatím řekli,ze mě nechtějí léčit na artritidu.Nyni mi udělali další RF a zvýšil se na 119.Mesic užívám vepřové stepený kolagen a zda se mi ma bolest kloubu lepší.Myslite si,ze se jedna o RA?Dekuji za odpověď.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, protilátky anti ccp jsou specifické pro RA, o ni se jedná teměř na 100procent. Stanovování RF je zastaralé, nemá výpovědní hodnotu, vůbec se podle toho neorientujte. Měla byste být adekvátně léčena, nerozumím tomu, proč vás léčit odmítají. Co nejdříve se objednejte na revmatologii, nejlépe jinam-abyste měla jistotu a neztrácela drahocenny čas čekáním na dlaší termín. Hezký den a brzskou pomoc. PS: vyhledávání lékařu s časnějším objednacím termínem můžete využit naši službu www.ulekare.cz

Veronika 2. 12. 2019

V červnu letošního roku se mi objevily otoky drobných kloubů rukou a nohou symetricky na obou končetinách,zvýšené CRP,ANA a sedimentace.Bolesti i otok ustoupily po meloxicamu,který jsem po měsíci užívání vysadila.Od té doby jsem bez potíží.Obvodni lékařka mě odeslala na revmatologii a tam mi dnes paní doktorka nasadila Plaquenil.Je opravdu nutné užívat některé z DMARDs,když jsem prodělala jen jednu ataku a jsem již 4 měsíce bez obtíží?Děkuji za odpověď
Odpověď lékaře:
Dobrý den-pokud to byla reaktivní arthritida, reakce na zánět v těle-nemusela byste DMARDs užívat, pokud ale šlo o prvotní fáze RA, bylo by toto řešení lepší. RA se určuje poměrně vysoce specificky pomocí vyšetření anti CCP-protilátky,anti citrulinové, nepíšete zda by toto vyšetření bylo provedeno. Hezký den.