Poradna revmatoidní artritidy

Položit dotaz do poradny




Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Souhlasím, aby společnost MeDitorial, s.r.o., se sídlem Sokolská 31/490, 120 26 Praha 2, IČO27199151 (dále jen „Společnost“), zpracovávala mé osobní údaje pro účely mé registrace a využití služeb vzdělávacích a populárněnaučnýchwebů z oblasti zdravotnictví provozovaných Společností a to včetněsoutěží v rámci těchto služeb pořádaných, v souladu se zákonem č.110/2019 Sb., o zpracování osobních údajů a v souladu s nařízenímč. 2016/679 Evropského parlamentu a Rady EU o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajůa o volném pohybu těchtoúdajů (dále jen „obecné nařízení o ochraně osobních údajů“) a to maximálně na období 5 let od poslední aktivity uživatele nebo do odvolání tohoto mého souhlasu.

Současně souhlasím, aby Společnost zpracovávala zvláštní kategorii osobních údajů o mém zdravotním stavu, které Společnosti sdělím, za účelem vypracování odpovědi odborníka v internetové Poradně, pokud takovéto služby využiji. V takovém případě souhlasím, aby Společnost mnou poskytnuté osobní údaje, a to jak jmenné a adresné, tak osobní údaje zvláštní kategorie osobních údajů o mém zdravotním stavu zpracovávala a dále poskytla spolupracujícím odborníkům,kteří se budou zabývat mými dotazy v rámci zvolené internetové poradny na základě mého výslovného dotazu či požadavku.

Potvrzuji, že jsem obeznámen se svými právy související se zpracováním dle výše zmíněnýchprávních předpisů, a to jak ve vztahu k osobním údajům, tak i ke zvláštní kategorii osobních údajů, zejména pak:

s právem na přístup ke svým osobním údajům, jejich opravu nebo jejich výmaz, popřípadě s omezením zpracování;

s právem vznést námitku proti zpracování;

s právem na přenositelnostúdajů ve strukturovaném, běžně používaném a strojověčitelnémformátu;

s právem kdykoliv souhlas se zpracováním odvolat;

a s právem podat stížnost u dozorového úřadu, kterým je Úřad pro ochranu osobních údajů.

Současně potvrzuji, že jsem obeznámen se způsobem nakládání s mými osobními údaji a jejich zpracováním vč. zvláštní kategorie osobních údajů, zejména že:

mé osobní údaje jsou zpracovány pouze v rozsahu, ve kterém byly mnou poskytnuty a pouze pro shora uvedené účely;

Společnost mé osobní údaje předává jen zpracovatelům z řad spolupracujících lékařůjednotlivých poraden, jejichž seznam naleznete zde.

Společnost provádí s mými údaji následující úkony: ukládá je do databáze uživatelů, upravuje je v případě, že je doplním nebo se dožádám úpravy, vyhledává je v rámci své databáze, třídíje dle jednotlivých kritérií pro dotazy poradny a likviduje je po uplynutí shora uvedené lhůty pro zpracování nebo po odvolání mého souhlasu. Současně s podmínkami Poraden pseudonymizované dotazy a odpovědilékařezveřejňuje na svých vzdělávacích a populárněnaučných webech.

V případě jakýchkoliv dotazůohledně zpracování osobních údajů nebo v případěuplatnění výše uvedených práv se mohu ve věci ochrany mých osobních údajůčiuplatnění práv k ochraněmých osobních údajůobrátit na pověřenouosobu na emailovou adresu osobniudaje@meditorial.cz nebo na telefonní číslo 212 249 013, případně na pověřence pro ochranu osobních údajů Společnosti, Márii Chvajovou Staňkovou, na e-mailové adrese stankova@stankovapartneri.cz.

Potvrzuji, že svým souhlasem dávám Společnosti výslovný souhlas a zákonný důvod pro zpracování mých osobních údajůvč. zvláštní kategorie údajů o zdravotním stavu v souladu se zněním zákona o zpracování osobních údajů a obecným nařízením o ochraně osobních údajů.




Anestezie s revmatoidní artritidou

13. 6. 2022

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Chystám se na augmentaci prsou, ale mám diagnostikovanou revmatoidní artritidu. Beru na to Trexan Neo a v malých dávkách Prednison. Je za takového stavu možné provést anestezii a celkovou operaci? Předem Vám děkuji za odpověď.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, tyto medikace by neměla bránit provedení operace - nahlaste ale určitě veškeré léky anesteziologovi včetně dávek, správný postup je kortikoidy na přechodnou dobu operace zvýšit a znovu po operaci nasadit původní dávky. Otázkou je: jaké bude hojení jizvy, kortikoidy někdy vedou k tvorbě hyperplastických tzv.keloidních jizev a další otázkou také je, zda je vhodné dávat si do těla cizorodou látku v podobě implantátů, když máte autoimunitní onemocnění. Jsou známy autoimunitní reakce na materiál implantátu, i když třeba operatér vám bude tvrdit, že je to bezpečné. Zvažte vše dobře, informujte lékaře na klinice při vstupním pohovoru o svém onemocnění a určitě se ještě poradte se svým ošetřujícím lékařem /revmatologem/. Já osobně bych vám augmentaci sice nevymlouvala, ale poradila, abyste počkala, až bude vaše nemoc plně kompenzovaná - v remisi a nebudete muset užívat žádné léky, riziko by mělo být menší. I když při autoimunitní nemoci by neměla být do těla vpravována žádná cizorodá látka. Musíte si být vědoma všech možných rizik. Na solidních webech klinik plastické chirurgie se dočtete: Autoimunitní porucha vazivové tkáně: je to zvýšená reakce těla na cizí tělesa v organizmu, který se brání. Autoimunitní onemocnění je dokonce kontraindikací k estetické operaci. Hezký den.

Bolest končetin

10. 6. 2022

Dobrý den, Prosím o radu. Partner 56 let je léčen na revma. Ma ale zhoršení stavu, leky nepomahaji. Při zánětu a bolesti padá do bezvedomi- volana 155. Otoky ma velké, nemůže hýbat rukou ( zápěstí a dlaň), druhy den otok kotniku a nártu- nemůže chodit. Je prosim možné navštívit centrum biologické léčby a pomoct mu zpět k normálnímu životu? Děkuji
Odpověď lékaře:
Dobrý den, nepíšete, jak je partner dosud léčen, jaké má nyní léky, jak má nastaveny jejich dávky a podobně. Biologickou léčbu dostane jen při návrhu vašeho revmatologa, že je situace tak špatná, nereagující na dostupnou klasickou léčbu. Pokud je partner nějak léčen, není to určitě dostatečné a je potřeba léčbu určitě upravit, léky zvýšit a správně nakombinovat. Kontaktujte jeho revmatologa a uvědomte ho o zhoršení stavu, požádejte o dřívější termín návštěvy - dnes již nikdo bolestí a otok trpět nemusí, jen je třeba komunikovat s lékařem a ev. si vyžádat třeba hospitalizaci. Hezký den.

Bolest kolen

8. 6. 2022

Bolí mě kolena (více pravé) při změně polohy z natažené do pokrčené, asi jako při křeči. Bolest je spíše ze zadní strany kolena. Kolena mě nebolí při chůzi, občas bolí při delším sezení. Musím i pomaleji jít do kleku nebo dřepu. Ale to jen při prvotním podřepu, pak další už mi nedělají potíže. Občas mě bolí při klidu pod jablkem nebo jde bolest až do lýtka. Mám diagnózu včasná revmatoidni arthritida, beru trexan cca 3roky. Může tyto bolesti způsobovat i něco jiného než moje revma? Dle ultrazvuku i rentgenu mám kolena v pořádku. Dekuji za odpověď.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, dle bolesti kolene je zřejmé, že léčba není nastavena dostatečně účinně - pokud nemáte ani ultrazvuku známky třeba výpotku nebo Bakerovy pseudocysty a na rentgenu nejsou známy arthrosy, bolest je způsobena nejspíš aktivitou nemoci a je na čase léky vyladit tak, aby bolest nebyla přítomna. Požádejte svého revmatologa o úpravu léčby- musí vědět, že máte stále bolesti a podle toho se zachovat a upravit léčení. Hezký den.

Hledání revmatologa

7. 6. 2022

Dobrý den, prosím o radu. Mám vícečetné postižení páteře včetně operace + operované obě kyčle pro volné vazy + operovaná obě ramena pro bursitidy. Mám vrozenou hypermobilitu, dlouhodobé bolesti kloubů, zápěstí, prsty, kotníky a další. Jsem v podstatě denně na Tramalu, abych zvládla nějak fungovat. Ortopedem jsem byla odeslána k revmatoložce z důvodu podezření na RA cca před rokem. Lékařka mi mi sdělila, že nemám RA, ale artrozu ve všech kloubech včetně prstů na nohách a že ona mi od bolestí nepomůže, že to mám z nadměrného sportování v mládí. Je mi 45 a už se přes bolest nezvládám ani řádně postarat o domácnost. Neuroložka potvrdila názor ortopeda a i ona je pro opětovné pořádné vyšetření na revmatologii. V krvi nález nemám, vyjma aktuálně CRP 15. Po čtyřech dnech urputných bolestí v kloubech (ramena, zápěstí, kotníky a zablokovaní krční páteře), kdy jsem se belhala pouze o berlích a nevěděla co dělat bolestí mi OL napsal Medrol, okamžitě mi skončily teploty, otok také téměř vymizel a bolesti jsou již snesitelné. Nevím na koho se obrátit, připadám si jak hypochondr, lékaři si mne přeposílají a výsledek nula. RA máme v rodině (sestra otce). Kam se mám obrátit pro opravdu důkladné vyšetření? A má to smysl, když mi jí již jedna revmatoložka nepotvrdila. Už jsem opravdu zoufalá, být v neustálých bolestech 24/h/roky se opravdu nedá. Předem děkuji za Váš názor a přeji pěkný den.
Odpověď lékaře:
Dobrý den, určitě to smysl má, nevím, jaké přesně testy revmatolog dělal, ale někdy se stane, že se udělá málo testů a nebo i některé zastaralé...viz např. test revmatoidní faktor RF, který se již ke stanovení dg revmatických nemocí neužívá...a přesto jej revmatologové dělají a jaksi na něm staví, což už opravdu není správný postup. Proto bych vám doporučila změnit revmatologa, určitě opakovane imunlogické testy a veškerá vyšetření a potom se ev. se obrátit i na imunologa, který má velkou škálu možností vyšetření i mimo revma působnost...Může jít např. i o neléčenou boreliosu a další ev. infekce: chlamydie, ureaplasmata, yersiniové infekce a další, které způsobují tzv reaktvní artiritidu. To, že zánět máte, je víc než jisté, protože vaše ulevová reakce na Medrol tomu jednoznačně napovídá. Určitě ted Medrol užívejte, at můžete fungovat a nemáte bolesti, ale měla byste být vyšetřena a lékař by se měl dopátrat skutečné příčiny a více přizpůsobit léčbu zjištěnému. Pro objednani k jinemu revmatologovi nebo imunologovi pouzijte nasi zdarma sluzbu, zde: https://app.ulekare.cz/registrace a nebo se muzete objednat na konziliarni vysetreni do Revma Ustavu na Slupi praha www.revma.cz Přeji hezký den.

Krevní testy

5. 6. 2022

Dobrý den, prosim o radu, mam diagnostikované nediferencované systémové onemocneni pojiv. Beru cca od října Medrol 8mg a Plaquenil 2x 200mg ( od února snížená davka 6mg a 1 x 200 mg) po zhoršení jsem dostala Methotrexat 1x týdne 10mg.....zitra to bude měsíc. Všude čtu, ze je důležité prvni pul rok kontrolovat krevni testy po měsíci. Mě si objednala za tři měsíce, tak nevim jestli ty caste kontroly byly míněny pri vyšších dávkách??? Nebo jestli mám zkusit poprosit moji obvodní lékařku, aby mi ty testy nabrala ona. Nebo není potřeba? Odjíždím za mesic do lázní, tak abych nad tim nemusela přemýšlet. Děkuji za odpověď
Odpověď lékaře:
Dobrý den, Po nasazení Mtt je v pořádku absolvovat kontroly krve po 3 měsících. Hezký den.

Inzerce:
meduka_logo