Novinky - psoriáza

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroj:

Hodnocení článku:
(5612 hodnocení - 3 z 5)

Další doporučené články

Čím více kouříte, tím větší šanci na vznik lupénky máte

Čím více kouříte, tím větší šanci na vznik lupénky máte

Na účet kouření lze připsat další nemoc – lupénku. Vědci z USA zjistili, že kouření zvyšuje riziko rozvoje lupénky a že čím silnější kuřáci, tím větší riziko. Navíc tato zvýšená pravděpodobnost klesá až mnoho let po poslední vykouřené cigaretě.
11. 7. 2010 Psoriáza
Světlo pomáhá v boji s lupénkou

Světlo pomáhá v boji s lupénkou

Mezi schválené formy léčby lupénky patří mimo jiné také ultrafialové záření, známé pod zkratkou UV. Může napomoci ústupu chronického autoimunitního postižení kůže.
18. 8. 2009 Psoriáza
Psoriáza: jak funguje biologická léčba?

Psoriáza: jak funguje biologická léčba?

Biologická léčba je relativně nový způsob léčby těžších případů psoriázy (lupénky) a psoriatické artritidy. Může se podávat injekčně nebo infuzemi.
19. 3. 2012 Psoriáza
Skončí léčba lupénky u Mrtvého moře?

Skončí léčba lupénky u Mrtvého moře?

Mrtvé moře. Destinace, která se vybaví téměř každému nemocnému s lupénkou jako místo, kde obvykle obtíže ustupují a odkud se pacient vrací ve výborné kondici. Přesto ale brzy může být s pobyty u jednoho z nejslanějších míst planety konec. Mrtvé moře, je bezodtoké slané jezero...
19. 2. 2010 Psoriáza
Obezita – ovlivňuje léčbu lupénky?

Obezita – ovlivňuje léčbu lupénky?

Podle španělských vědců prý ano! Pacienti s lupénkou, zejména ti, kteří vyžadují systémovou léčbu, mívají často sklon k nabírání hmotnosti. To představuje velké riziko nejen pro kardiovaskulární systém, ale dokonce to může ovlivnit i účinnost terapie.
9. 10. 2011 Psoriáza
Inzerce: