Novinky - psoriáza

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroj:

Hodnocení článku:
(5616 hodnocení - 3 z 5)

Další doporučené články

Tipy, jak využít sluneční dny k boji proti psoriáze

Tipy, jak využít sluneční dny k boji proti psoriáze

Léto je fajn období pro každého, nemocným s psoriázou však nabízí něco navíc. Sluneční paprsky totiž umí obvykle ulevit pokožce a zlepšit její stav i vzhled. S opalováním se to však nesmí přehánět.
25. 7. 2016 Psoriáza
Boj s lupénkou: obrňte se trpělivostí

Boj s lupénkou: obrňte se trpělivostí

Při psoriáze trpí nejen kůže, ale také psychika pacienta. V závislosti na tom, kde po těle se nachází, může nemoc přinášet řadu emocionálních reakcí, se kterými je nutné se potýkat. Ne vždy je to snadné.
20. 2. 2014 Psoriáza
Souvisí rakovina s lupénkou? Jak který typ!

Souvisí rakovina s lupénkou? Jak který typ!

Spojitost nástupu zhoubného bujení a psoriázy zkoumají odborníci už dlouho. Nové poznatky naznačují, že jistý vztah mezi těmito onemocněními zřejmě existuje – ovšem jen v některých případech.
31. 5. 2017 Psoriáza
Léčba lupénky: rozvoj medicíny dává naději dalším nemocným

Léčba lupénky: rozvoj medicíny dává naději dalším nemocným

Terapie psoriázy prošla v posledních letech velkým rozvojem. Téměř každým rokem mají lékaři a jejich pacienti k dispozici nový lék či možnost jeho využití. A to je pro sedm a půl milionu lidí, kteří trpí právě tímto onemocněním, jistě dobrá zpráva.
2. 9. 2014 Psoriáza
Inzerce: