Novinky - psoriáza

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroj:

Hodnocení článku:
(5611 hodnocení - 3 z 5)

Další doporučené články

Kdy na lupénku platí biologická léčba?

Kdy na lupénku platí biologická léčba?

Každému člověku trpícímu lupénkou musí být léčba doslova sestavena na míru. V rámci hledání vhodné léčby může lékař přijít s návrhem vyzkoušet biologickou léčbu. O vhodnosti jejího výběru rozhoduje celá řada faktorů.
12. 9. 2018 Psoriáza
Lupénka nemusí bránit novým vztahům

Lupénka nemusí bránit novým vztahům

Lupénka a psoriatická artritida mohou přinést do vašich vztahů mnoho neobvyklého. Možná budete kvůli svému onemocnění váhat, jestli půjdete na schůzku s někým, kdo je vám sympatický. Nenechte se však znejistit svým strachem a zkuste střízlivě zhodnotit své obavy.
15. 6. 2010 Psoriáza
Kůže v zimě trpí. U lidí s lupénkou dvojnásob

Kůže v zimě trpí. U lidí s lupénkou dvojnásob

Brzy se z oblohy posype sníh a teplota bude mrazivá. To může u řady jedinců způsobit nepříjemně suchou kůži a její pálení. Obtíže častěji vnímají lidé s ekzémem nebo lupénkou. Jak v zimním období udržet problematickou pokožku klidnou a bez výrazných projevů zánětu a nezkazit si vánoční svátky?
13. 12. 2019 Psoriáza
Lupénka v uších trápí až pětinu nemocných

Lupénka v uších trápí až pětinu nemocných

Psoriáza je autoimunitní choroba, která způsobuje zvýšené olupování kůže. Pokud vás svědí oblast okolo uší nebo zvukovod, možná trpíte ušní formou lupénky. I s tou lze bojovat.
5. 5. 2023 Psoriáza
Inzerce: