Novinky - psoriáza

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroj:

Hodnocení článku:
(5615 hodnocení - 3 z 5)

Další doporučené články

Lupénka – nemoc, kterou spustí třeba škrábnutí

Lupénka – nemoc, kterou spustí třeba škrábnutí

Psoriáza patří mezi jedno z nejčastějších kožních neinfekčních onemocnění. Zcela vyléčit ji lékaři zatím neumí a i původci vzniku zůstávají u některých postižených tak trochu záhadou.
30. 11. 2015 Psoriáza
Nepleťte si lupus s lupénkou

Nepleťte si lupus s lupénkou

Lupus a lupénka. Pro někoho možná dvě stejná nebo velmi podobná slova, ovšem nemoci, které se za nimi skrývají, jsou ve svém průběhu velmi odlišné. A protože o lupénce je na těchto stránkách informací dostatek, pojďme se podrobněji podívat na to, jak náš život může ovlivnit právě onemocnění zvané lupus.
4. 11. 2009 Psoriáza
Zapojte se do projektu Revma mapa – cílem je zlepšit péči o revmatiky

Zapojte se do projektu Revma mapa – cílem je zlepšit péči o revmatiky

V ČR trpí revmatoidní artritidou přes 85 000 lidí všech věkových kategorií. Pomocnou ruku nejen jim, ale i jejich rodinným příslušníkům již mnoho let mj. nabízí pacientská organizace Revma Liga ČR. Jedním z jejích počinů je i projekt Revma mapa, který má – jak už vyplývá z jeho názvu – zmapovat úroveň lékařské péče o revmatiky, ale také pomoci ji v mnoha ohledech zlepšit.  
30. 11. 2020 Psoriáza
Spouštěče lupénky jsou všude kolem nás

Spouštěče lupénky jsou všude kolem nás

Lidé trpící lupénkou to dobře znají: jednou je jejich kůže naprosto čistá, po nepříjemných projevech ani vidu. Pak ale choroba opět udeří. Proč k tomu vlastně dochází? Existují rizikové faktory, které odstartují novou vlnu kožních projevů. Říká se jim spouštěče.
12. 4. 2010 Psoriáza
Australští vědci objevili lék na lupénku

Australští vědci objevili lék na lupénku

Velký poprask mezi kožními lékaři způsobila na podzim roku 2009 zpráva, že byl objeven nový lék na lupénku. Dosud se totiž mělo za to, že toto kožní onemocnění je sice léčitelné, ale nevyléčitelné. Dlouhou dobu byly jedinou dostupnou léčbou lupénky různé masti a podávání kortikoidů...
15. 2. 2010 Psoriáza
Inzerce: