Novinky - psoriáza

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroj:

Hodnocení článku:
(5614 hodnocení - 3 z 5)

Další doporučené články

Kdy na lupénku platí biologická léčba?

Kdy na lupénku platí biologická léčba?

Každému člověku trpícímu lupénkou musí být léčba doslova sestavena na míru. V rámci hledání vhodné léčby může lékař přijít s návrhem vyzkoušet biologickou léčbu. O vhodnosti jejího výběru rozhoduje celá řada faktorů.
12. 9. 2018 Psoriáza
Životní pohodu lze nalézt navzdory vleklé nemoci

Životní pohodu lze nalézt navzdory vleklé nemoci

Lupénka může člověka přimět k zamyšlení nad sebou samým a také nad tím, jak si poradí s reakcemi okolí. Může to vypadat jako takřka nepřekonatelný úkol a nástup deprese je pak běžnou reakcí. Přesto, že lupénka je nepříjemná, nemusí ovládat vaše emoce...
6. 6. 2010 Psoriáza
Spánek pomůže vyčistit kůži od lupénky

Spánek pomůže vyčistit kůži od lupénky

Spánek. Mozkem navozený stav, kdy se organismus může zregenerovat a zrestituovat síly. Je stále předmětem zkoumání ve spánkových laboratořích, existují i léky, které ho mají při poruchách navodit. Jakou roli hraje spánek v životě psoriatiků?
31. 7. 2014 Psoriáza
Doktor Ryba ví, jak na lupénku

Doktor Ryba ví, jak na lupénku

V médiích se objevují zprávy o zázračných rybičkách, které ožírají šupinky kůže a mohou pomoci lidem léčícím se s lupénkou. Rybičky Garra rufa, také nazývané „Doktor Ryba“, jsou využívány k takzvané ichtyoterapii – tedy doslova léčbě pomocí ryb. Poprvé byly jejich účinky popsány v tureckých lázních...
1. 3. 2010 Psoriáza
Inzerce: