Novinky - revmatoidní artritida

Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenát

Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenát

Velikonoce jsou svátky plné zajímavých tradic, ale také dobou, kdy si více dopřáváme, a to především v jídle. Trpíte-li artritidou nebo jiným revmatickým onemocněním, měli byste si ušít jídelníček na míru i v době těchto svátků. Zaměřte se proto na ty potraviny, které vám prospívají, nikoli na ty, které se o Velikonocích „musí“ konzumovat.

Artritida zahrnuje záněty jednoho nebo více kloubů v těle. Postižené klouby pak způsobují bolesti, které pacienta často hendikepují. Chcete-li nalézt recept na bolest, kromě podávaných léků, fyzikální terapie či dalších procedur se zaměřte na zdravou výživu. Budete-li jíst správné potraviny, zmírníte příznaky nemoci.

Jídlem ke zdravým kloubům:

  1. Přidejte do stravy omega-3 mastné kyseliny – jsou považovány za nejzdravější formu tuků pro lidi nemocné artritidou. Tyto zdravé mastné kyseliny snižují zánět tím, že se sníží produkce enzymů zodpovědných za poškození kloubní chrupavky a následný zánět v kloubech. Nejlepším zdrojem jsou losos, sardinky, tuňák, pstruh, makrela, vlašské ořechy, mandle a lněné semínko. Denně byste měli přijmout 2–4 g těchto omega mastných kyselin.
  2. Jezte více zeleniny – rostlinná strava je efektivní způsob snižování nepříjemných příznaků artritidy a dalších zánětlivých onemocnění. Ideálními druhy jsou například brokolice, špenát, růžičková kapusta, dýně, zelí či brambory. Červené maso, mléčné výrobky a drůbež obsahují kyselinu arachidonovou, která naopak může ve vyšším množství způsobit zánět. Sledujte i příjem bílkovin, abyste jich neměli málo – jezte hrášek, kukuřici, fazole či ořechy.
  3. Nevynechávejte ovoce – ananas obsahuje enzym zvaný bromelin, který je natolik silný, že dokáže snížit otok zanícených tkání. Látky obsažené v hroznovém víně zase blokují zánětlivý proces v buňkách. Ovoce bohaté na vitamin C (jahody, broskve, maliny, mango, kiwi, pomeranče) jsou také vynikajícím pomocníkem, protože vitamin C poskytuje živiny pro kolagen, který pomáhá hojení poškozených tkání chrupavky při artritidě.
  4. Kořeňte – zkuste například kurkumu nebo zázvor. Obsahují totiž látky, které potlačují zánětlivé procesy a snižují bolest.
  5. Používejte při přípravě jídla olivový olej. Tento druh oleje obsahuje mononenasycené tuky, které chrání tělo před záněty.

(aši)

Zdroj: http://www.ehow.com/how_4523810_control-arthritis-pain-food.html

Hodnocení článku:
(160 hodnocení - 2,7 z 5)

Další doporučené články

S revmatem na kole aneb Šlápněte do pedálů

S revmatem na kole aneb Šlápněte do pedálů

Pokračujeme v našem seriálu o doporučených pohybových aktivitách u revmatických onemocnění. Dnes se zaměříme na cyklistiku, jeden z nejvhodnějších sportů při těchto problémech.
12. 3. 2012 Revmatoidní artritida
Bolest kloubů se změnou počasí opravdu souvisí!

Bolest kloubů se změnou počasí opravdu souvisí!

Věříte tomu, že lidé s artritidou dokážou předpovědět blížící se změnu počasí? Nebo jste skeptičtí a považujete podobná tvrzení za babské řeči? Seriózní výzkum hovoří jasně: artritici jsou na vnímání počasí obzvláště citliví.
10. 11. 2013 Revmatoidní artritida
Obezita a revmatoidní artritida? Souvislost prokázána!

Obezita a revmatoidní artritida? Souvislost prokázána!

Vědci prokázali souvislost mezi obezitou a rizikem vzniku revmatoidní artritidy. Podle výsledků výzkumu hrozí ženám s kilogramy váhy navíc větší nebezpečí rozvoje této chronické zánětlivé choroby.
30. 12. 2014 Revmatoidní artritida
Pět základních potravin pro úspěšnou léčbu artritidy

Pět základních potravin pro úspěšnou léčbu artritidy

Od potíží při revmatoidní artritidě pomáhají léky. Zkrotit tuhle úpornou a bolestivou nemoc dá ale práci i jim. Podpořte jejich dopad tím, že začnete konzumovat vhodnou, vyváženou a pestrou stravu. Potraviny, které tlumí zánětlivou reakci v organismu, umí spolu s léky vytvořit silnou bariéru.
21. 9. 2015 Revmatoidní artritida
Vitaminy v roli pomocníků (nejen) při revmatických nemocech – 1. část

Vitaminy v roli pomocníků (nejen) při revmatických nemocech – 1. část

Vitaminy jsou látky, které se jako součásti různých enzymů účastní řady pochodů v těle. Přijímáme je v potravě a většinou o nich ani nevíme. Když řekneme například větu „Vezmi si mrkev, abys dobře viděl,“ ve skutečnosti tím říkáme: „Vitamin A v mrkvi obsažený dokáže ochránit oči před případnou infekcí.“
16. 1. 2011 Revmatoidní artritida