Novinky - revmatoidní artritida

Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenát

Zánět kloubů pomůže snížit zázvor, olivový olej i špenát

Velikonoce jsou svátky plné zajímavých tradic, ale také dobou, kdy si více dopřáváme, a to především v jídle. Trpíte-li artritidou nebo jiným revmatickým onemocněním, měli byste si ušít jídelníček na míru i v době těchto svátků. Zaměřte se proto na ty potraviny, které vám prospívají, nikoli na ty, které se o Velikonocích „musí“ konzumovat.

Artritida zahrnuje záněty jednoho nebo více kloubů v těle. Postižené klouby pak způsobují bolesti, které pacienta často hendikepují. Chcete-li nalézt recept na bolest, kromě podávaných léků, fyzikální terapie či dalších procedur se zaměřte na zdravou výživu. Budete-li jíst správné potraviny, zmírníte příznaky nemoci.

Jídlem ke zdravým kloubům:

  1. Přidejte do stravy omega-3 mastné kyseliny – jsou považovány za nejzdravější formu tuků pro lidi nemocné artritidou. Tyto zdravé mastné kyseliny snižují zánět tím, že se sníží produkce enzymů zodpovědných za poškození kloubní chrupavky a následný zánět v kloubech. Nejlepším zdrojem jsou losos, sardinky, tuňák, pstruh, makrela, vlašské ořechy, mandle a lněné semínko. Denně byste měli přijmout 2–4 g těchto omega mastných kyselin.
  2. Jezte více zeleniny – rostlinná strava je efektivní způsob snižování nepříjemných příznaků artritidy a dalších zánětlivých onemocnění. Ideálními druhy jsou například brokolice, špenát, růžičková kapusta, dýně, zelí či brambory. Červené maso, mléčné výrobky a drůbež obsahují kyselinu arachidonovou, která naopak může ve vyšším množství způsobit zánět. Sledujte i příjem bílkovin, abyste jich neměli málo – jezte hrášek, kukuřici, fazole či ořechy.
  3. Nevynechávejte ovoce – ananas obsahuje enzym zvaný bromelin, který je natolik silný, že dokáže snížit otok zanícených tkání. Látky obsažené v hroznovém víně zase blokují zánětlivý proces v buňkách. Ovoce bohaté na vitamin C (jahody, broskve, maliny, mango, kiwi, pomeranče) jsou také vynikajícím pomocníkem, protože vitamin C poskytuje živiny pro kolagen, který pomáhá hojení poškozených tkání chrupavky při artritidě.
  4. Kořeňte – zkuste například kurkumu nebo zázvor. Obsahují totiž látky, které potlačují zánětlivé procesy a snižují bolest.
  5. Používejte při přípravě jídla olivový olej. Tento druh oleje obsahuje mononenasycené tuky, které chrání tělo před záněty.

(aši)

Zdroj: http://www.ehow.com/how_4523810_control-arthritis-pain-food.html

Hodnocení článku:
(2935 hodnocení - 3 z 5)

Další doporučené články

Těžká rána revmatiků

Těžká rána revmatiků

Ranní ztuhlost, omezená pohyblivost a pomalé pohyby v postiženém kloubu – to je obrázek běžného rána většiny pacientů s revmatoidní artritidou. Jenže ranní ztuhlost nezávisí jen na tom, kdy se kloubům začne chtít pracovat, ale například i na počasí a na psychickém rozpoložení člověka.
14. 3. 2010 Revmatoidní artritida
Počasí neovlivňuje průběh nemoci, pouze jeho příznaky

Počasí neovlivňuje průběh nemoci, pouze jeho příznaky

S chladnějším počasím, deštěm nebo změnami atmosférického tlaku se u některých lidí s bolestmi kloubů jejich potíže stupňují. Jak se říká, cítí to v kostech. Na otázku, zda tato závislost opravdu platí a proč, hledali odpověď vědci z Argentiny a Floridy.
14. 11. 2010 Revmatoidní artritida
Střevní bakterie mohou „rozjet“ revmatoidní artritidu

Střevní bakterie mohou „rozjet“ revmatoidní artritidu

Revmatoidní artritida je stejně jako další autoimunitní choroby považována za tzv. multifaktoriální onemocnění. To znamená, že se na jejím vzniku podílí více okolností, od vrozených dispozic po životní styl. Podle vědců patří mezi možné spouštěče artritidy také bakterie žijící v našich střevech.
20. 2. 2014 Revmatoidní artritida
Inzerce: