Novinky - psoriáza

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroj:

Hodnocení článku:
(5457 hodnocení - 3 z 5)

Další doporučené články

Zázračné diety pro psoriatiky? Pouhé iluze

Zázračné diety pro psoriatiky? Pouhé iluze

Máte lupénku a věříte, že výběr určitých potravin může ovlivnit průběh nemoci, nebo ji dokonce výrazně zlepšit? Odborníci si už tak jistí nejsou. Neexistují totiž žádné vědecké studie, které by tuto domněnku potvrzovaly.
2. 9. 2012 Psoriáza
Doktor Ryba ví, jak na lupénku

Doktor Ryba ví, jak na lupénku

V médiích se objevují zprávy o zázračných rybičkách, které ožírají šupinky kůže a mohou pomoci lidem léčícím se s lupénkou. Rybičky Garra rufa, také nazývané „Doktor Ryba“, jsou využívány k takzvané ichtyoterapii – tedy doslova léčbě pomocí ryb. Poprvé byly jejich účinky popsány v tureckých lázních...
1. 3. 2010 Psoriáza
S lupénkou si poradí biologická léčba

S lupénkou si poradí biologická léčba

Termín biologická léčba se v posledních letech skloňuje stále častěji a častěji. Také na těchto stránkách najdete řadu užitečných informací o této terapeutické možnosti, konkrétně při onemocnění lupénkou. V následujícím textu se dozvíte, v jakých případech vám lékař může biologickou léčbu doporučit a v jakých nikoliv.
10. 11. 2009 Psoriáza
Lupénka – několik tipů, jak si dobře vybrat kosmetiku pro zimní období

Lupénka – několik tipů, jak si dobře vybrat kosmetiku pro zimní období

Zima je pro pokožku velice zátěžovým obdobím – a to zdaleka nejen pro nemocné s lupénkou neboli psoriázou. Péče o kůži v zimě je pro lidi s normálním typem pleti důležitá. Pro lidi s lupénkou je ale naprosto nezbytná. Jenže aby taková péče byla pro tuto skupinu lidí přínosem a ne problémem, je třeba používat odpovídající hydratační a regenerační prostředky. Čeho si tedy při výběru všímat a kde vůbec hledat?
15. 12. 2014 Psoriáza
Lupénkáře častěji trápí cukrovka

Lupénkáře častěji trápí cukrovka

Psoriáza neboli česky lupénka patří mezi častá autoimunitní onemocnění. Je velmi často spojena i s dalšími nemocemi a mezi velmi častou komplikaci patří i vznik cukrovky. Jak je ale toto riziko velké?
4. 5. 2009 Psoriáza
Inzerce: