Novinky - psoriáza

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroj:

Hodnocení článku:
(636 hodnocení - 2,9 z 5)

Další doporučené články

Lupénka, nemoc mnoha tváří

Lupénka, nemoc mnoha tváří

Psoriáza je jedním z nejčastějších důvodů návštěvy kožního lékaře. Jedná se o zánětlivé onemocnění s velmi rozmanitými projevy, které je způsobeno poruchou imunitního systému. Lupénka má několik různých forem, které se liší svými projevy.
23. 7. 2013 Psoriáza
Jak skrýt lupénku? Sáhněte po kvalitním make-upu

Jak skrýt lupénku? Sáhněte po kvalitním make-upu

Kožní onemocnění má na člověka velký psychický dopad. Viditelné postižení vzbuzuje v ostatních strach z nákazy a někdy může být i zdrojem posměchu a vyřazení z kolektivu. Léčbou a správnou životosprávou lze projevy psoriázy mírnit, někdy ale musí na pomoc přijít i korektivní kosmetika.
10. 8. 2015 Psoriáza
Svědí mě kůže k zešílení…

Svědí mě kůže k zešílení…

Svědění je častým příznakem celé řady kožních onemocnění, psoriázu nevyjímaje. Je tak běžné, až se zdá skoro nemožné, že ani lékaři nemají na tomto poli zcela jasno.
16. 9. 2009 Psoriáza
Doktor Ryba ví, jak na lupénku

Doktor Ryba ví, jak na lupénku

V médiích se objevují zprávy o zázračných rybičkách, které ožírají šupinky kůže a mohou pomoci lidem léčícím se s lupénkou. Rybičky Garra rufa, také nazývané „Doktor Ryba“, jsou využívány k takzvané ichtyoterapii – tedy doslova léčbě pomocí ryb. Poprvé byly jejich účinky popsány v tureckých lázních...
1. 3. 2010 Psoriáza
Lupénkáře častěji trápí cukrovka

Lupénkáře častěji trápí cukrovka

Psoriáza neboli česky lupénka patří mezi častá autoimunitní onemocnění. Je velmi často spojena i s dalšími nemocemi a mezi velmi častou komplikaci patří i vznik cukrovky. Jak je ale toto riziko velké?
4. 5. 2009 Psoriáza