Novinky - psoriáza

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroj:

Hodnocení článku:
(5510 hodnocení - 3 z 5)

Další doporučené články

Lupénka a ekzém: podobné příznaky, odlišná léčba

Lupénka a ekzém: podobné příznaky, odlišná léčba

Ačkoli jsou si tyto dvě nemoci některými projevy velmi podobné, řadou příznaků se také liší. Pro lékaře by tak neměl být problém odlišit lupénku od ekzému. A to i bez složitého testování.
30. 7. 2010 Psoriáza
Lupénka má ráda stres

Lupénka má ráda stres

Životu s lupénkou je třeba se do určité míry přizpůsobit. Negativní vliv má zejména chronický stres, nepříznivé klima, některé léky, kouření, nemírná konzumace alkoholu a obezita.
14. 7. 2009 Psoriáza
Lupénka v uších trápí až pětinu nemocných

Lupénka v uších trápí až pětinu nemocných

Psoriáza je autoimunitní choroba, která způsobuje zvýšené olupování kůže. Pokud vás svědí oblast okolo uší nebo zvukovod, možná trpíte ušní formou lupénky. I s tou lze bojovat.
5. 5. 2023 Psoriáza
Lupénka, nemoc mnoha podob

Lupénka, nemoc mnoha podob

O psoriáze neboli lupénce už alespoň slyšel někdy v životě každý člověk. Ne všichni ale vědí, že existuje hned několik forem této nemoci. Ačkoliv se mezi sebou mohou výrazně lišit, stále se jedná o jednu a tutéž velmi nepříjemnou chorobu.
15. 9. 2014 Psoriáza
Zapojte se do projektu Revma mapa – cílem je zlepšit péči o revmatiky

Zapojte se do projektu Revma mapa – cílem je zlepšit péči o revmatiky

V ČR trpí revmatoidní artritidou přes 85 000 lidí všech věkových kategorií. Pomocnou ruku nejen jim, ale i jejich rodinným příslušníkům již mnoho let mj. nabízí pacientská organizace Revma Liga ČR. Jedním z jejích počinů je i projekt Revma mapa, který má – jak už vyplývá z jeho názvu – zmapovat úroveň lékařské péče o revmatiky, ale také pomoci ji v mnoha ohledech zlepšit.  
30. 11. 2020 Psoriáza
Čím více kouříte, tím větší šanci na vznik lupénky máte

Čím více kouříte, tím větší šanci na vznik lupénky máte

Na účet kouření lze připsat další nemoc – lupénku. Vědci z USA zjistili, že kouření zvyšuje riziko rozvoje lupénky a že čím silnější kuřáci, tím větší riziko. Navíc tato zvýšená pravděpodobnost klesá až mnoho let po poslední vykouřené cigaretě.
11. 7. 2010 Psoriáza
Inzerce: