Novinky - psoriáza

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroj:

Hodnocení článku:
(2596 hodnocení - 3 z 5)

Další doporučené články

Ztuhlá záda mohou signalizovat vážný problém

Ztuhlá záda mohou signalizovat vážný problém

Pokud vás sužují bolavá záda, nemusí být na vině jen „houser“. Může to také znamenat, že se do vaší páteře pustila revmatická nemoc. Co může odhalit, jak se věci opravdu mají?
26. 2. 2018 Psoriáza
I s lupénkou můžete být hvězdou večera

I s lupénkou můžete být hvězdou večera

Ať už vyrážíte na ples, svatbu, či večírek, určitě se chcete cítit krásná a sexy. Nevzhledně vyhlížející defekty na kůži však přitahují spíše obtěžující pohledy. Nezoufejte, i pro ženy trpící lupénkou existují kosmetické přípravky, kterými lze onemocnění alespoň částečně zakrýt.
3. 3. 2014 Psoriáza
Léčba lupénky u dětí vypadá jinak než u dospělých

Léčba lupénky u dětí vypadá jinak než u dospělých

I když je lupénka u dětí v mnohém podobná lupénce dospělých, vyskytují se zároveň určité odlišnosti, a to hlavně v její léčbě. V současnosti neexistuje lék, který by lupénku zcela vyléčil. Léčba lupénky je sice jen symptomatická (potlačuje příznaky nemoci), zato velmi obsáhlá...
7. 11. 2010 Psoriáza
Jsi teenager a máš psoriázu? No a co!

Jsi teenager a máš psoriázu? No a co!

Být teenagerem je mnohdy těžké samo o sobě, natož ještě pokud si musíš dělat starosti se svou pletí. Snažíš se vypadat co nejlépe, ale kvůli lupénce máš na kůži suchá a zarudlá místa?
30. 5. 2016 Psoriáza
Inzerce:
meduka_logo