Novinky - psoriáza

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroj:

Hodnocení článku:
(4973 hodnocení - 3 z 5)

Další doporučené články

Lupénka umí rozbouřit psychiku. Jak se vyrovnat s dopady nemoci?

Lupénka umí rozbouřit psychiku. Jak se vyrovnat s dopady nemoci?

S tělesným nepohodlím, které s sebou přináší psoriáza neboli lupénka, se mnoho pacientů brzy sžije. Horší to bývá s psychikou. Záporné reakce okolí, zhoršení vztahů i narušené vnímání sebe samých – jak to všechno zvládnout?
23. 2. 2017 Psoriáza
Stres lupénce nesvědčí: 8 tipů, jak se s ním vypořádat

Stres lupénce nesvědčí: 8 tipů, jak se s ním vypořádat

Dnešní uspěchaný svět přímo překypuje stresem. Honička v práci či boj s chronickým onemocněním rozhodně na psychické pohodě nepřidají. Duševní rozpoložení sice na první pohled s lupénkou vůbec nesouvisí, opak je však pravdou. Víte, jak ulevit své poškozené kůži?
19. 10. 2014 Psoriáza
Pět tipů, jak si v zimě poradit s lupénkou

Pět tipů, jak si v zimě poradit s lupénkou

Se zimním obdobím logicky přichází studený a suchý vzduch, nízké teploty, málo sluníčka, a tím pádem všechno, co lupénce zrovna moc neprospívá. Zkušený pacient s lupénkou už ví, čeho se v zimě vyvarovat, a co mu naopak udělá dobře...
27. 12. 2010 Psoriáza
Kůže s lupénkou vyžaduje v každém ročním období jinou péči

Kůže s lupénkou vyžaduje v každém ročním období jinou péči

S příchodem podzimu jsou sluneční paprsky stále vzácnější a pokles venkovní teploty vyžaduje další a další vrstvy oblečení. Pokud jste sužováni lupénkou, možná jste se na toto období těšili jako na možnost skrytí některých nedostatků.
12. 11. 2011 Psoriáza
Kdy na lupénku platí biologická léčba?

Kdy na lupénku platí biologická léčba?

Každému člověku trpícímu lupénkou musí být léčba doslova sestavena na míru. V rámci hledání vhodné léčby může lékař přijít s návrhem vyzkoušet biologickou léčbu. O vhodnosti jejího výběru rozhoduje celá řada faktorů.
12. 9. 2018 Psoriáza
Lupénkáře častěji trápí cukrovka

Lupénkáře častěji trápí cukrovka

Psoriáza neboli česky lupénka patří mezi častá autoimunitní onemocnění. Je velmi často spojena i s dalšími nemocemi a mezi velmi častou komplikaci patří i vznik cukrovky. Jak je ale toto riziko velké?
4. 5. 2009 Psoriáza
Inzerce: