Novinky - psoriáza

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroj:

Hodnocení článku:
(5529 hodnocení - 3 z 5)

Další doporučené články

Slunce může psoriatikům pomáhat i škodit

Slunce může psoriatikům pomáhat i škodit

Příznivé efekty slunečního záření na projevy lupénky jsou všem nemocným dobře známy. Ale pozor na přemíru slunění, spálení kůže může dokonce lupénku u lidí s genetickou predispozicí spustit. Slunění dokáže u řady lidí kožní projevy lupénky zlepšit...
28. 6. 2010 Psoriáza
Když studený vítr zavane, lupénka vzplane. A co dělat, aby se tak nestalo?

Když studený vítr zavane, lupénka vzplane. A co dělat, aby se tak nestalo?

Lupénka patří mezi chronická onemocnění, jejichž průběh a závažnost projevů jsou ovlivňovány vnějšími podmínkami. K těm, které můžeme jen obtížně eliminovat a bránit se jim, patří mimo jiné počasí. Zde je několik tipů, jak přežít zimní měsíce, aniž by se vaše onemocnění příliš zhoršilo.
6. 12. 2013 Psoriáza
Můžeme si volit léčbu sami?

Můžeme si volit léčbu sami?

Pokud si myslíte, že nemáte právo rozhodovat o své léčbě, mýlíte se. Každý nemocný má mít aktivní podíl na výběru a průběhu své terapie. A není to jen otázka zvyklostí – je to dokonce zakotveno v zákoně.
22. 3. 2018 Psoriáza
Lupénka může stát i za zvýšeným krevním tlakem

Lupénka může stát i za zvýšeným krevním tlakem

Už několik let se ukazuje, že lupénka způsobuje nejen problémy na kůži, ale i spoustu dalších přidružených onemocnění. Mezi ně může patřit i srdeční infarkt či mozková mrtvice. Pro lepší péči o pacienty a hlavně prevenci často závažných problémů je důležité znát všechny vlivy lupénky na celkový zdravotní stav. Vědci na Pensylvánské univerzitě se zaměřili na spojení lupénky a vysokého krevního tlaku.
5. 1. 2015 Psoriáza
Inzerce: