Novinky - psoriáza

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroj:

Hodnocení článku:
(5516 hodnocení - 3 z 5)

Další doporučené články

Co má společného alergie s autoimunitním onemocněním?

Co má společného alergie s autoimunitním onemocněním?

V případě alergie i autoimunitního onemocnění se jedná o nepřiměřenou reakci imunity na určitý podnět. V prvním případě vnější, v druhé vnitřní. Co to znamená pro jejich diagnózu a léčbu?
20. 7. 2019 Psoriáza
Jak se vyrovnat s psoriázou?

Jak se vyrovnat s psoriázou?

Zatímco velkou část nemocí na první pohled nevidíte, u lupénky je to zpravidla přesně naopak. Kůže pacientů bývá pokryta nevzhlednými červenými ložisky s olupujícími se bílými šupinkami. Cílem léčby je postižení kůže pokud možno minimalizovat. Ovšem to může nějakou dobu trvat a stejně tak se může výskyt ložisek opakovaně vracet.
22. 9. 2020 Psoriáza
Lupénka může stát i za zvýšeným krevním tlakem

Lupénka může stát i za zvýšeným krevním tlakem

Už několik let se ukazuje, že lupénka způsobuje nejen problémy na kůži, ale i spoustu dalších přidružených onemocnění. Mezi ně může patřit i srdeční infarkt či mozková mrtvice. Pro lepší péči o pacienty a hlavně prevenci často závažných problémů je důležité znát všechny vlivy lupénky na celkový zdravotní stav. Vědci na Pensylvánské univerzitě se zaměřili na spojení lupénky a vysokého krevního tlaku.
5. 1. 2015 Psoriáza
Biologická léčba: revoluce v léčbě lupénky?

Biologická léčba: revoluce v léčbě lupénky?

Lupénka je v našich končinách poměrně časté onemocnění. Bez léčby se ale zhojí jen velice zřídka. Pokud tedy chcete vyzkoušet něco jiného než klasické pobyty u moře a masti, vyzkoušejte biologickou léčbu.
25. 2. 2009 Psoriáza
Oslabte moc lupénky kvalitní stravou

Oslabte moc lupénky kvalitní stravou

Neexistuje žádný vědecký důkaz, že by určité potraviny měly přímý pozitivní vliv na psoriázu. Je však dokázáno, že snížení hmotnosti může zmírnit symptomy onemocnění – doporučuje se proto vyvážená strava a stabilní váha. Která jídla jsou tedy vhodná, a jakých je naopak potřeba se vyvarovat?
18. 3. 2014 Psoriáza
Inzerce: