Novinky - psoriáza

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Jídlo upravené při vysokých teplotách může zhoršit zánět

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, mohou zhoršit chronické záněty včetně psoriatické artritidy.

Že není zrovna zdravé holdovat smaženým pokrmům, zejména bramborovým hranolkům, brambůrkám, tučnému masu a smaženým potravinám celkově, je všeobecně známo. Výsledky výzkumů navíc ukazují, že pokrmy upravené při vysokých teplotách, tedy zejména smažením, grilováním, ale třeba i v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu, mohou být zdraví škodlivé i z hlediska zhoršení chronických zánětů včetně psoriatické a revmatoidní artritidy.

Toxicita vinou smažení

Během tepelné úpravy zejména masných pokrmů dochází v připravovaném jídle ke tvorbě tzv. konečných produktů pokročilé glykace („advanced glycation end products“, AGEs), z nichž se asi deset procent vstřebá do těla. Tyto látky jsou pro organismus toxické. Chovají se totiž jako silné oxidanty, což vede k poškození buněk a dráždí je k vyplavování zánětlivých působků. Výsledkem může být například zhoršení nebo znovuvzplanutí chronických zánětů, jak kloubních, tak hlavně zánětů majících za následek poškození cév při cukrovce nebo zhoršené funkci ledvin.

Podezřelé polotovary

Vědci upozorňují, že AGEs nevznikají jen ve smažených masných pokrmech, ale můžeme se s nimi setkat i v polotovarech nebo hotových pokrmech konzervovaných pomocí vysoké teploty. Je zajímavé, že například pro trvanlivé mléko, které je také konzervováno vysokou teplotou (cca 140 °C), to až tak neplatí. Mléko totiž primárně obsahuje málo látek, z nichž AGEs vznikají.

Jak se bránit a chránit

AGEs se v potravě úplně nevyhnete. Můžete však jejich příjem omezit na minimum, když se budete vyhýbat smaženým, grilovaným či praženým pokrmům a jídlu připravovanému v mikrovlnné troubě při vysokém výkonu. Vhodné je také připravovat jídlo na co nejnižší únosné teplotě, tj. pečte, vařte, duste, zejména maso. Pokud to není nezbytně nutné, nekonzumujte hotové pokrmy ze supermarketu. K prodloužení jejich životnosti je často použita velmi vysoká teplota. AGEs můžete z těla „vytěsnit“ pomocí ovoce a zeleniny, jež obsahují vysoké množství antioxidantů, které AGEs neutralizují.

(zak)

Zdroj:

Hodnocení článku:
(5365 hodnocení - 3 z 5)

Další doporučené články

Psoriáza a artritida – jak patří k sobě?

Psoriáza a artritida – jak patří k sobě?

Kde se tyto diagnózy objevují ruku v ruce a kde se jen náhodně potkávají? To může být různé. Ovšem jednu věc víme jistě: oba tyto problémy mají účinná řešení.
6. 10. 2020 Psoriáza
Pět tipů, jak si v zimě poradit s lupénkou

Pět tipů, jak si v zimě poradit s lupénkou

Se zimním obdobím logicky přichází studený a suchý vzduch, nízké teploty, málo sluníčka, a tím pádem všechno, co lupénce zrovna moc neprospívá. Zkušený pacient s lupénkou už ví, čeho se v zimě vyvarovat, a co mu naopak udělá dobře...
27. 12. 2010 Psoriáza
S lupénkou u moře aneb „čtyřka“ pro pohodovou dovolenou

S lupénkou u moře aneb „čtyřka“ pro pohodovou dovolenou

Pro lupénkaře můžou být teplé měsíce dvousečným mečem. Vlhkost a sluneční záření sice uklidňují příznaky onemocnění kůže, ale klimatizace a chlór mohou naopak pokožku poškozovat. Přinášíme proto čtyři tipy, které umožňují strávit pohodovou dovolenou nejen u moře.
25. 8. 2014 Psoriáza
Léto s lupénkou: 6 věcí, na které se připravit

Léto s lupénkou: 6 věcí, na které se připravit

Čas dovolených je za dveřmi a většina lidí touží po tom, užít si co nejvíce sluníčka. Psoriatici však spíše dumají nad tím, jak přežít léto bez nošení kraťasů a krátkých triček, které odkrývají jejich zarudlé, šupinaté léze.
14. 7. 2014 Psoriáza
Obezita – ovlivňuje léčbu lupénky?

Obezita – ovlivňuje léčbu lupénky?

Podle španělských vědců prý ano! Pacienti s lupénkou, zejména ti, kteří vyžadují systémovou léčbu, mívají často sklon k nabírání hmotnosti. To představuje velké riziko nejen pro kardiovaskulární systém, ale dokonce to může ovlivnit i účinnost terapie.
9. 10. 2011 Psoriáza
Pomozte svému dítěti vyrovnat se s lupénkou

Pomozte svému dítěti vyrovnat se s lupénkou

Stejně jako dospělí, tak i děti s kožním postižením potřebují většinou čas na to, aby se se svojí diagnózou vyrovnali. Záleží pak zejména na rodičích.
14. 9. 2009 Psoriáza
Inzerce: