Novinky

Zmírněte potíže při Bechtěrevově chorobě: 5 zlatých pravidel

Zmírněte potíže při Bechtěrevově chorobě: 5 zlatých pravidel

Skladba jídelníčku může u lidí s Bechtěrevovou chorobou významně ovlivnit, jak se v průběhu dne budou cítit. Rad ohledně správného stravování a dodržování zdravého životního stylu je nepřeberné množství. Vybíráme ty zásadní, které opravdu fungují.

  1. Jezte vyváženě. Tělo potřebuje řadu živin, které navíc musejí být ve správném poměru. Vyvarujte se proto diet, které z jídelníčku vylučují celé skupiny potravin nebo umožňují jíst jen několik vybraných jídel. Jezte hodně ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků. Naopak konzumujte omezené množství tuků, zejména nasycených (obsažených v živočišných produktech).
  2. Sledujte své stravovací návyky. Potraviny, které prospívají jednomu člověku s Bechtěrevovou chorobou, mohou u druhých příznaky zhoršit. Ideální je psát si několik týdnů deník o tom, co a kdy jíte. Zaznamenejte i nepříjemné pocity nebo obtěžující příznaky, které se po jídle objeví. Můžete tak dohledat nejen potraviny, které spouštějí obtíže, ale i ty, po nichž se cítíte dobře.
  3. Nepijte příliš alkoholu. Lidé s Bechtěrevovou chorobou mají vyšší riziko vzniku osteoporózy (řídnutí kostí). Nápoje obsahující alkohol oslabují kostru, zejména pokud si dáváte více než dva drinky denně. Alkohol navíc může reagovat s některými léky. Z těchto důvodů se raději poraďte se svým lékařem nebo lékárníkem, zda je pro vás pití alkoholu bezpečné.
  4. Dbejte na dostatečný příjem vápníku a vitaminu D. Vápník a vitamin D posilují kosti a brání tak jejich zvýšené křehkosti. Mezi potraviny bohaté na vápník patří mléčné výrobky, kapusta a brokolice. Vitamin D je obsažen například v některých rybách – zejména tučných mořských. Také se tvoří v kůži při slunění.
  5. Udržujte si optimální tělesnou hmotnost. Mezi příjmem kalorií v potravě a nápojích a jejich výdejem by měla panovat rovnováha. Nadbytečná kila zatěžují kosti a klouby, čímž mohou vaše onemocnění zhoršovat. Na druhou stranu i podváha vede ke komplikacím, jako jsou únava, chudokrevnost nebo osteoporóza.

Shrnuto: Základem správného stravování při Bechtěrevově chorobě je konzumace vyvážené stravy s dostatečným přísunem všech živin. Zvláštní důraz se přitom klade na příjem vápníku a vitaminu D. Ty se podílejí na posílení kostí, což má u Bechtěrevovy choroby zásadní význam.

(ave)

Zdroj:
healthguides.healthgrades.com

Hodnocení článku:
(204 hodnocení - 3,9 z 5)

Další doporučené články

Budí vás nad ránem bolest zad? Návštěvu lékaře neodkládejte!

Budí vás nad ránem bolest zad? Návštěvu lékaře neodkládejte!

Většina z nás alespoň jednou v životě pocítila bolest zad. Ne vždy jde ale pouze o důsledek sedavého zaměstnání či špatného držení těla. Bolest v dolní části zad totiž bývá i jedním z prvních příznaků závažné Bechtěrevovy choroby.
4. 6. 2015 Bechtěrevova nemoc
Od bolesti kloubů uleví i správná skladba stravy

Od bolesti kloubů uleví i správná skladba stravy

Lidé jsou různí a každému prospívá či škodí něco jiného. To platí i o relativně velké části nemocných revmatoidní artritidou – ti totiž tvrdí, že na ztuhlé a bolavé klouby pomáhá speciální jídelníček.
10. 12. 2012 Bechtěrevova nemoc
Pacienti s Bechtěrevovou chorobou, pozor na to, co jíte!

Pacienti s Bechtěrevovou chorobou, pozor na to, co jíte!

Ankylozující spondylitida je chronické kloubní onemocnění charakterizované zánětem kloubů, bolestivostí a ztuhlostí především v dolní části zad. S postupující nemocí dochází ke ztrátě pružnosti.
3. 3. 2012 Bechtěrevova nemoc
Cesta kolem světa s Bechtěrevovou nemocí

Cesta kolem světa s Bechtěrevovou nemocí

Tak jako každé chronické a v podstatě nevyléčitelné onemocnění i Bechtěrevova choroba představuje pro všechny zúčastněné velký nápor na psychiku.
3. 6. 2009 Bechtěrevova nemoc