Novinky - revmatoidní artritida

Plody podzimu, které musíte vyzkoušet!

Plody podzimu, které musíte vyzkoušet!

V létě jsme si užili svěží ovocnou hostinu, ale ani podzim nás neošidí. Ať už máte rádi jakékoli chutě, jistě se pro každého něco najde. Vybírejte z potravin bohatých na živiny, které pomáhají bojovat s nemocemi. Které to jsou?

  1. Růžičková kapusta. Nemusí být udušená do tekuta a šedivá. Když se správně uvaří, chutná skvěle. Ne nadarmo je to v Británii ceněné vánoční jídlo. Obsahuje spoustu vitaminu K, kyselinu listovou a železo.
  2. Hrušky. Mají tolik různých chutí, že si vybere každý. Od měkkých a sladkých až po tvrdé a aromatické. Hrušky vařené s kořením a vínem jsou vynikající. Navíc je v nich mnoho vitaminu C a vlákniny.
  3. Květák. Nemáte na podzim chuť na letní zeleninu? Zkuste květák. Pomáhá předcházet rakovině a snižovat hladinu cholesterolu.
  4. Dýně. Tyto plody, tradičně spojované s podzimem, jsou chutné a umí prozářit byt svými teplými barvami. Při správném skladování vydrží i několik měsíců. Mezi jejich výhody patří značný obsah draslíku, vitaminů B a vlákniny.
  5. Batáty. Říká se jim sladké brambory, ale nechutnají jako přemrzlé brambory. Mají velmi jemnou nasládlou chuť, která se hodí jak na slané, tak i sladké pokrmy. K tomu mají půvabnou oranžovorůžovou barvu, která talíř doslova rozsvítí. Pyšní se protizánětlivými účinky a obsahují spoustu vitaminu A a železa.
  6. Granátová jablka. Mají svěží sladkou chuť podobnou rybízu. Pokud je budete rozebírat jako stavebnici, budou se vám i snadno jíst. Obsahují velké množství kyseliny listové a vitaminu C. Hlavně však mají nesmírné množství antioxidantů. 
  7. Mandarinky. Také se každý podzim těšíte na lahodnou vůni mandarinek? Jsou plné vlákniny a vitaminu C. Dodávají energii i odolnost.
  8. Datle. Na Blízkém východě se jedí celoročně a ke všemu, zkuste to taky. Jsou bohatým zdrojem draslíku a vlákniny a jejich aroma uspokojí všechny milovníky sladkostí.

Zapojte svoji fantazii a prožijte barevný podzim plný fascinujících chutí.

(pez)

Zdroj: http://www.health.com

Hodnocení článku:
(4444 hodnocení - 3,1 z 5)

Další doporučené články

Dědičnost a revmatické nemoci. Jakou roli v jejich rozvoji hrají geny?

Dědičnost a revmatické nemoci. Jakou roli v jejich rozvoji hrají geny?

Dědičnost hraje důležitou roli při přenosu a vzniku širokého spektra chorob, včetně revmatických onemocnění. Vztah genů a revmatických nemocí však není tak jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát. Za jejich vznikem totiž stojí více než jen genová výbava zděděná po rodičích.
17. 7. 2022 Revmatoidní artritida
Artritida: nemoc nejen těla

Artritida: nemoc nejen těla

Artritida i deprese jsou obě velmi častým, ale také léčitelným problémem. Se správnou terapií se většina lidí z deprese vzpamatuje – důležité je však vyhledat pomoc včas
21. 8. 2009 Revmatoidní artritida
Příčiny trávicích obtíží při revmatoidní artritidě

Příčiny trávicích obtíží při revmatoidní artritidě

Revmatoidní artritida (RA) je autoimunitní onemocnění postihující primárně klouby. Může ale zasahovat i další orgány včetně gastrointestináního traktu (GIT). Pacienti s RA mají o 70 % vyšší výskyt zažívacích obtíží než obecná populce. Projevy jsou rozmanité a mohou zahrnovat ztrátu chuti k jídlu, úbytek hmotnosti, nadýmání, bolesti břicha, zácpu, průjem, reflux či podráždění žaludku, vznik vředů, krvácení do trávicího traktu, nevolnosti, zvracení a další. Příčinou může být samotná RA, medikace podávaná v terapii tohoto onemocnění, nebo také průvodní autoimunitní choroba. Souvislost RA se zažívacím traktem lze nalézt i v etiopatogenezi nemoci, na které se podle některých studií podílí složení střevního mikrobiomu.
3. 9. 2024 Revmatoidní artritida
Bezpečné a pohodlné vaření je dostupné i pro revmatiky

Bezpečné a pohodlné vaření je dostupné i pro revmatiky

Revmatoidní artritida omezuje nemocné v mnoha každodenních činnostech, vaření nevyjímaje. Práce v kuchyni je tak obtížnější a méně bezpečná než u zdravých lidí. S našimi tipy vám půjde vaření snadněji.
30. 8. 2011 Revmatoidní artritida
Inzerce: